Košarka
0

Klubovi će iz ABA lige i dalje u Euroligu i Eurokup

FENA
FIBA Europe u svom saopćenju sa sastanka Glavnog odbora navodi da ne priznaje ABA ligu, a iz vodstva lige tvrde da se u statusu klubova i prohodnosti prema Euroligi i Eurokupu ništa neće promijeniti.

Pravu zbrku u košarkaškom svijetu koji već godinama objedinjuje regionalna ABA liga u kojoj se takmiče najbolji klubovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske, uz povremena gostovanja klubova iz Izraela, Češke i Bugarske, napravilo je priopćenje s redovnog sastanka Glavnog odbora europskog ogranka FIBA-e, gdje se navodi odluka o "ukidanju priznanja ABA lige".

No, neki članovi Glavnog odbora FIBA Europe, poput glavnog sekretara Hrvatskog košarkaškog saveza Željka Drakšića, ne sjećaju se donošenja te odluke.

"Razgovarali i komentirali jesmo, ali nikakvu odluku o poništavanju priznanja ABA lige, nismo donijeli, niti smo o tome glasali", izjavio je Drakšić.

U saopćenju na internet portalu FIBA Europe stoji da će još ova takmičarska sezona dati predstavnike u eruopskim takmičenjima iz ABA lige, kako ne bi utjecali na takmičenje koje je već počelo, ali da će se odluka početi primjenjivati od ljeta. Istovremeno, FIBA Europe priznala je Balkansku ligu, u kojoj se takmiče klubovi iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije i s Kosova.

Posljednjih dana Košarkaški savezi Hrvatske i Srbije javno su dali podršku vodstvu ABA lige, u ponedjeljak je tu podršku dala i ljubljanska Olimpija, ali Košarkaši savez Slovenije izjasnio se za FIBA-u. Međutim, čelni ljudi ABA lige nisu uzbuđeni. Po njima, sve ostaje kako je bilo i dosad.

"ABA liga je član ULEB-a pod čijom se ingerencijom odigravaju Euroliga i Eurokup. Klubovi kroz ABA ligu ostvaruju prohodnost prema europskim natjecanjima i ostvaruju ekonomski interes", rekao je za Hinu Josip Bilić, voditelj takmičenja ABA lige.