Košarka
0

KK Bosna novi košarkaški prvak BiH

FENA
Košarkaši Bosne ASA BH Telecom novi su prvaci Bosne i Hercegovine. U trećoj, odlučujućoj utakmici finala play-offa košarkaškog prvenstva BiH Bosna ASA BHT je večeras u Sarajevu savladala Igokeu Partizan sa 82:67 (21:16, 16:15, 20:14, 25:22).

Košarkaši Bosne došli su do četvrtog naslova prvaka BiH i nakon jednogodišnje pauze u narednoj sezoni nastupat će u regionalnoj NLB ligi.

Za razliku od prva dva finalna meča "studenti" su večeras u potpunosti nadigrali ekipu iz Aleksandrovca, koja je pružala otpor samo u prvom poluvremenu. Nakon vodstva Igokee od 7:11 košarkaši Bosne su serijom od 14:2 došli do prednosti od osam poena.

U nastavku meča gosti su držali rezultatski priključak zahvaljujući šutevima za tri poena. No, u drugom poluvremenu Bosna je pojačala odbranu na šuterima Igokee, a serijom poena Gorana Ikonića krajem trećeg perioda povela sa 57:42. Dominacija sarajevske ekipe nastavljena je i u posljednjoj četvrtini zahvaljujući dobroj odbrani i preciznosti u napadu, prije svih Ikonića, koji je sa 20 poena od kojih šest trojki najzaslužiniji za pobjedu Bosne i naslov prvaka.

Medalje igračima obiju ekipa i pobjednički pehar Bosni uručio je predsjednik Košarkaškog saveza BiH Nikica Petrović.