Loš vikend za reprezentativce
77

Kikanović najbolji bh. košarkaš na evropskim parketima

Klix.ba
Elmedin Kikanović
Elmedin Kikanović
Košarkaški reprezentativci BiH iza sebe su ostavili sedmicu koja je bila obilježena veoma lošim rezultatima. Možda je zastoj dobre serije u kojoj su bili naši igrači utjecala pauza u prvenstvima prouzrokovan kup završnicama ili nešto drugo, ali tek na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji su bili raspoloženi za kvalitetniji nivo igre.

Elmedin Kikanović je bio jedan od malobrojnih koji su zaslužili prolaznu ocjenu. U 15. kolu VTB lige njegov Enisey je gostovao kod Zalgirisa gdje je poražen rezultatom 86:61. Klub našeg reprezentativnog centra bio je u podređenom položaju još od prve četvrtine (30:19), ali to nije smetalo Kikanoviću da se prikaže u veoma dobrom izdanju.

Naš igrač je sa 14 poena bio među najraspoloženijim strijelcima u timu iz Krasnoyarska, a da je zabilježio još dva skoka više ostvario bi double-double učinak. Odlična preciznost (za dva 6/10, slobodna 2/4) uz već spomenutih 8 skokova i 3 ukradene lopte za 21 minut, koliko je Kikanović proveo u igri, bila je i više nego dovoljna za 16 indeksnih bodova prema kojima je naš igrač bio najbolji u svom timu.

Kada već spominjemo Kikanovića, zasigurno treba istaknuti i to da je naš reprezentativni centar, u konkurenciji ostalih saigrača iz reprezentacije, ove sezone ostvario najveći broj skokova na jednoj utakmici. Bilo je to protiv Neptunasa 13. decembra prošle godine kada je Kikanović imao 11 uspješnih skokova.

Enisey se trenutno nalazi na 8. mjestu grupe B sa omjerom (5-10). Samo ih dva mjesta dijele od pozicije koja bi bila dovoljna za osminu finala ovog takmičenja.

Diego Kapelan, baš kao i Kikanović, može žaliti zbog poraza tima za koji nastupa, jer i on je pružio sasvim zadovoljavajuću partiju. Apollon je na svom terenu doživio poraz protiv ENAD-a (82:86) u sklopu 21. kola prvenstva Kipra. Košarkaš koji je prije dvije godine bio na pripremama naše selekcije za Eurobasket u Litvaniji, u ovom meču je postigao 18 poena (za dva 2/6, za 3 3/5, slobodna 5/6) uz 3 skoka i isto toliko asistencija za 30 minuta igre. Armin Avdibegović je odnedavno Kapelanov saigrač i on je u ovom susretu postigao 3 poena, uz 4 skoka za 24 minute, koliko je proveo na parketu.

Zack Wright i Spartak su u posljednje dvije utakmice doživjeli vezane poraze. Ova mala kriza rezultata zasigurno je prolaznog karaktera jer Spartak je već ostvario plasman u četvrtfinale Eurocupa, dok u VTB ligi (grupa A, 4. mjesto) i PBL-u (druga pozicija) drže mjesta koja im u ovom trenutku nude plasman u doigravanje.

Uglavnom, Zack Wright je tokom prošle sedmice u 5. kolu top 16 faze Eurocupa protiv Lokomotiva iz Kubana u porazu 77:72 postigao 9 poena uz 4 skoka, 6 asistencija i 3 ukradene lopte. Tokom vikenda protiv Krasnye Krilya (75:70) Wright je ostvario učinak od 5 postignutih poena uz 5 skokova i 4 asistencije.

Dalibor Peršić je nakon proteklog vikenda, zahvaljujući svojoj izvedbi za Široki, nakon poraza na gostovanju kod Budućnosti (65:57), u okviru 21. kola ABA lige postavljen u sami vrh reprezentativaca koji su imali nešto zapaženije nastupe tokom vikenda. Peršić je za 17 minuta postigao 8 poena uz šut sa linije za tri poena (2/3). Ovakvoj statistici Peršić je dodao još i 2 skoka i isti broj ukradenih lopti.

Nihad Đedović je iza sebe ostavio jedno turbulentno razdoblje tokom kojeg je u 7. kolu top 16 faze Eurolige sa Albom izgubio domaću utakmicu protiv Unicaje (65:67). Njegovu veoma dobru partiju u kojoj je postigao 16 poena uz 6 skokova pokvario je Williams uspješnom trojkom u posljednjoj sekundi za pobjedu tima iz Španije.

Tokom vikenda Alba je bila uspješnija u BBL-u kada su slavili na svom parketu protiv Bremerhavena (81:76). U tom susretu Đedović je za 16 minuta postigao 4 poena uz 2 skoka i 3 asistencije.