Košarka
42

Katastrofalna igra i težak poraz bh. košarkaša od Finske

Klix.ba
(Foto: EPA)
San navijača košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine ipak nije ispunjen.

Izabranici Duška Ivanovića nakon trijumfa nad Izraelom danas su u potpunosti zakazali upisavši i treći poraz na Eurobasketu, ovog puta od reprezentacije Finske rezultatom 88:59.

Košarkaši Bosne i Hercegovine nisu na najbolji način započeli meč. Finska je tokom prvog perioda bila bolji tim i od početka imala rezultatsku prednost. Izabranici Duška Ivanovića u uvodnim minutama nisu uspjeli postići niti poen, a agoniju je prekinuo Nemanja Gordić prvim košem za naš tim nakon više od tri minute igranja. U finišu prve četvrtine zaigrali smo mnogo bolje, ali se na prvu pauzu otišlo pri rezultatu 19:12 u korist Finske.

Drugu četvrtinu smo odlično otvorili i serijom 7:2 došli na svega dva poena zaostatka. Razigran u tom periodu bio je Renfore koji je bio kreator gotovo svih napada iz kojih smo poentirali. Ipak uskoro je uslijedio neobjašnjiv pad, kako u igri u napadu, tako i u igri u odbrani. Dozvoljavali smo Fincima da se raspucaju u čemu je prednjačio Wilson sa nekoliko pogođenih šuteva za tri poena. Ofanzivni skok naših protivnika također je besprijekorno funkcionisao, dok na drugoj strani našima ništa nije išlo od ruke. Uspjeli smo pogoditi tek jedan šut za tri poena, a osim niza neobjašnjivo izgubljenih lopti zakazali smo i sa linije slobodnih bacanja. Finska je tako na poluvrijeme otišla sa 14 poena viška.

Bosanskohercegovački košarkaši zakazali su i u trećoj dionici u kojoj je ofanzivni skok i šut za tri poena kod Finaca odlično funkcionisao. Finci su pogađali kao na traci, a do kraja četvrtine uspjeli su postići 31 koš i tako prije početka posljednje dionice riješiti pitanje pobjednika na današnjoj utakmici.

Posljednja dionica za naše protivnike bila je samo stvar formalnosti. Do kraja su uspjeli sačuvati i onako veliku prednost koju su imali na startu.

Današnjim porazom šanse naše reprezentacije da zaigra u drugom krugu svedene su na minimum.

Eurobasket, četvrto kolo:

Finska – Bosna i Hercegovina 88:59