Košarkaški Zmaj za Klix.ba
22

Jusuf Nurkić: Petrović je odlično rješenje za Cedevitu, NBA je san

Piše: J. Hadžiahmetović
Košarkaški reprezentativac BiH i centar zagrebačke Cedevite u razgovoru za portal Klix.ba izjavio je kako je selektor naše reprezentacije Aco Petrović odlično rješenje za mjesto trenera kluba za koji nastupa.
Jusuf Nurkić u dresu zagrebačke Cedevite
Jusuf Nurkić u dresu zagrebačke Cedevite
Nurkić trenutno važi za jednog od najboljih mladih centara u Evropi i njegove igre nisu ostale nezapažene kod skauta velikana evropske košarke. Ovaj 18-godišnjak iz Živinica u razgovoru za naš portal kaže kako je imenovanje Ace Petrovića za trenera Cedevite odličan potez čelnih ljudi ovog zagrebačkog kluba koji se takmiči u Euroligi i ABA ligi.

"Nadam se da je ova odluka dobra i za mene. Svaki trener ima svoju filozofiju. Ja se trudim i trudit ću se da dobijem što više povjerenja trenera", kaže Nurkić koji će u narednim danima sa Petrovićem razgovarati o svom statusu u klubu u kojem na poziciji centra ima jaku konkurenciju.

Nurkić kaže kako BiH može proći drugi krug Evropskog košarkaškog prvenstva 2013. iz grupe B u kojoj se, osim BiH, nalaze Makedonija, Litvanija, Crna Gora, Latvija i Srbija.

"Kvalifikacije za EP su dokaz da papir nije nikakvo mjerilo i da je moguće svakog pobijediti u šta ja i vjerujem. Bio ja ili ne bio u tih 12 odabranih igrača selektora Ace Petrovića, bitno je da svi ostanu zdravi i drugi krug je zagarantovan. Naravno, puno rada očekuje reprezentaciju i tu je mnogo kombinacija. Ali, vidjet ćemo kakva je situacija prije Evropskog prvenstva", dodaje Nurkić.

Nurkić u reprezentativnom dresu BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nurkić u reprezentativnom dresu BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centar naše košarkaške reprezentacije kaže kako prati igre kapitena Mirze Teletovića u NBA ligi, gdje mu trener Avery Johnson ne daje mnogo šansi u posljednjim utakmicama Brooklyn Netsa.

"Mirza je pokazao da se može računati na njega i sada je sve stvar vremena i povjerenja. Ima jaku konkurenciju i ja ne sumnjam da će on veoma brzo izboriti status kakav zaslužuje. Niko nije došao iz Evrope i odmah bio u prvoj petorki. Vjerujem u Mirzu i njegov kvalitet i želim mu da što prije zaigra u svom stilu", poručuje naš sagovornik.

Nurkić ne krije želju da jednog dana zaigra u najelitnijoj košarkaškoj ligi na svijetu.

"Ja ću sve napraviti da iz sebe izvučem maksimum i ako to bude dovoljno da zaigram u NBA ligi, naravno da bih prihvatio tu ponudu. To bi trebao biti san svakog igrača", kaže reprezentativac BiH i centar zagrebačke Cedevite na kraju razgovora.