Košarka
352

Juniori BiH poraženi od Turske u polufinalu Eurobasketa

Piše: J. H.
Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u polufinalu Evropskog prvenstva A divizije od Turske rezultatom 82:77.

Bh. košarkaši su u današnjem polufinalu imali start kao iz snova. Nakon dvije minute vodili smo sa 8:0 uz sjajne akcije i nevjerovatne asistencije. Onda je uslijedilo nekoliko teških minuta u kojima su izabranici selektora Marka Trbića napravili par tehničkih grešaka, a Turci su to kaznili sa šest poena uzastopnih poena.

U nastavku, Turci su mnogo bolje zaigrali te pred kraj prvog dijela poveli sa 15:14. Ipak, Memić, Gegić i Atić su se potrudili da BiH ode sa vodstvom nakon prve četvrtine. Bilo je 20:18.

U drugoj četvrtini naši košarkaši su zablistali i pokazali raskošan talent i u potpunosti nadigrali svoje vršnjake iz Turske. Uz Atićevih 16 poena i devet skokova, BiH je na odmor otišla sa prednošću od 16 poena. Na kraju druge četvrtine rezultat je glasio 47:31.

Nakon odmora Turci su bili nešto konkretniji te su zahvaljujući poenima Yurtsevena i Orncela uspjeli smanjiti vodstvo BiH.

U jednom trenutku BiH je vodila 16 poena razlike, ali uz tri uzastopne trojke Furkana Korkmaza Turci su došli do jednog poena zaostatka.

Do kraja treće četvrtine Turska je uspjela izjednačiti i u posljednju dionicu susreta se ušlo pri rezultatu 63:63.

Taskiran je sa svoja ekspresna četiri poena u nastavku susreta donio vodstvo Turskoj.

U teškim trenucima za naše košarkaše, pet minuta prije kraja susreta, Gegić je uspio poentirati za izjednačenje 70:70. U nastavku je Manjgafić pogodio a onda i Gegić za tri poena te vodstvo BiH.

Ali do kraja susreta Turci su uspjeli preokrenuti rezultat i pobjediti rezultatom 82:77.

BiH će za treće mjesto igrati protiv poraženog iz utakmice Grčka - Litvanija.