Košarka
8

Joe Prunty: Bit će teško protiv BiH, ali vjerujem da ćemo igrati na Eurobasketu

Piše: D. B.
Joe Prunty (Foto: EPA)
Joe Prunty (Foto: EPA)
Trener košarkaške reprezentacije Velike Britanije, Joe Prunty, vjeruje da njegov tim može pobijediti u sve četiri utakmice kvalifikacija za Eurobasket, koje igra protiv Islanda i BiH te se tako po četvrti put nači na evropskoj smotri najboljih reprezentacija, koja se održava sljedećeg ljeta u Ukrajini.

Dvostruki NBA šampion Joe Prunty je rekao Drewu Sullivanu i društvu da moraju dati sve od sebe kako im evropski protivnici ne bi uzrokovali neočekivane probleme.

Četrdesetdevetogodišnji Prunty je preuzeo reprezentaciju Velike Britanije u junu prošle godine i već ju je odveo na njen najuspješniji Eurobasket, kada je Britancima malo nedostajalo da prođu grupu i plasiraju se u nokaut fazu.

Prunty je nedavno postao asistent treneru Milwaukee Bucksa, Jasonu Kiddu, a sada je spreman na nove podvige.

Iako očekuje pobjede protiv Islanda i BiH, Prunty ističe da to neće biti lako ostvariti.

"Vjerujem da se možemo kvalificirati uz podršku naših navijača. Nema sumnje u to. Ali, Island i BiH će pokušati napraviti nešto i veoma su dobre ekipe, tako da nas očekuju teške utakmice. Jon Arnor Stefansson je veoma talentovan košakraš Islanda i dio je dobrog tima, tako da će biti spremni kada im dođemo u goste 10. augusta. Očekuje nas težak izazov kada ugostimo BiH 13. augusta. Protiv ove reprezentacije moramo biti na visokom nivou", izjavio je Prunty.

Posebno je izdvojio bh. reprezentativca Mirzu Teletovića.

"Teletović je veoma talentovan i vješt košarkaš, kojeg poznajem iz Brooklyn Netsa. Ipak, BiH je kvalitetan tim, koji ne zavisi od jednog igrača. Mi moramo iskoristiti svoje prilike i svake godine napredovati. Siguran sam da ćemo igrati na Eurobasketu", kazao je Prunty.

On je okupio reprezentaciju Velike Britanije 15. jula te uprkos porazima u prijeteljskim susretima s Latvijom i Belgijom ističe da je atmosfera u timu sjajna i da su pripreme protekle u najboljem redu.

Britanci počinju kvalifikacije 10. augusta u Reykjaviku protiv Islanda, a nakon toga će 13. augusta ugostiti BiH u Londonu.

Potom. 20. augusta će ugostiti ISland, a četiri dana dolazi u Sarajevo na dvoboj sa BiH.

Prunty ističe da će njegov tim biti spreman do prve utakmice.

"Imali smo malo vremena za pripreme prije utakmcia, ali su neki mladi momci dobili priliku tza igru i međunarodno iskustvo. Naučili smo da moramo biti agresivniji u odbrani, bolje čuvati loptu i bolje dodavati u napadu. Definitivno smo napredovali i ponosan sam na ono što smo napravili do sada", završio je Prunty.