Košarka
0

Iznenađenje prvenstva - Latvija savladala Ukrajinu sa 34 razlike

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Košarkaška reprezentacija Latvije savladala je danas u ljubljanskoj Stožice Areni, u prvom susretu grupe “E” druge faze takmičenja na Evropskom prvenstvu o košarci, selekciju Ukrajine rezultatom 85:51.

Nakon boljeg otvaranja utakmice, selekcija Latvije, autsajder s početka prvenstva, na kraju prve četvrtine imala je “plus” 13, a rezultat prvog perioda utakmice bio je 24:11.

Latvija je tokom druge četvrtine ostvarila prednost od 20 poena razlike, a na odmor se otišlo pri rezultato 42:22 u korist Latvije.

Latvijci su tokom treće četvrtine vodili i sa 33 poena razlike, a treći period igre završen je rezultatom 65:32.

Najefikasniji igrač latvijske reprezentacije bio je Kristaps Janicenoks sa postignutih 14 poena, dok je najbolji pojedinac reprezentacije Ukrajine bio Sergi Gladyr sa 12 poena.

Selekcija Latvije, koja na prošlom Eurobasketu nije ostvarila niti jednu pobjedu, a dvije godine je važila za, u prosjeku najmlađi tim u povijesti evrospkih prvenstava u košarci, u grupi „B“, savladala je sve balkanske reprezentacije osim Srbije. Latvija je kao autsajder u „balkanskoj“ grupi „B“ pobijedila Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, dok su izabranici Ainarsa Bagatskisa poraženi od Srbije i prvog favorita grupe, Litvanije.

U okviru takmičenja u grupi danas se sastaju Srbija i Belgija, a u večernjem terminu snage će odmjeriti Litvanija i Francuska.