Košarka
100

Iz jablaničke Turbine poručili: Mirza je naš ponos!

Piše: J. H.
Mirza Teletović je svoje prve košarkaške korake napravio u Turbini
Mirza Teletović je svoje prve košarkaške korake napravio u Turbini
Košarkaški klub Turbina iz Jablanice od ove sezone bit će član A1 lige Federacije BiH nakon što su uspješno prošli play-off za ulazak u viši rang takmičenja. Upravo u ovom hercegovačkom klubu ponikao je Mirza Teletović, kapiten košarkaške reprezentacije BiH i član NBA tima Brooklyn Nets.

Grupa entuzijasta i zaljubljenika u košarku osnovala je Turbinu sada već davne 1974. godine. U početku, takmičili su se u Hercegovačkoj ligi u kojoj je tada bila i ekipa Mladosti, današnji KK Široki.

U ovom rangu takmičenja ostali su sve do početka rata u BiH, nakon čega je uslijedila trogodišnja pauza u radu kluba. Godine 1996. zabilježili su najveći uspjeh kad su u polufinalu Kupa BiH izgubili od sarajevske Bosne.

Nakon nekoliko godina provedenih u drugoj ligi Federacije i 17 pobjeda od mogućih 18, Turbina je otišla u doigravanje, nakon kojeg su izborili elitni rang takmičenja ovog bh. entiteta. U isto vrijeme, ovaj jablanički klub mnogo pažnje daje i mlađim selekcijama.

Tako su juniori u prošloj sezoni bili drugi u regiji Hercegovine i došli do polufinala juniorskog prvenstva BiH. Kadeti Turbine bili su treći u regiji Hercegovine, dok su pioniri bili prvaci u istom rangu. Međutim, nedostatak novca spriječio je klub i mlade jablaničke košarkaše da učestvuju na državnom prvenstvu.

"Tokom svih ovih godina postojanja, kroz klub je prošlo stotine košarkaša, koji su danas ugledni članovi društva. Ipak, najviše se ponosimo svojim igračem Mirzom Teletovićem, reprezentativcem BiH i prvim igračem iz naše zemlje koji je otišao u NBA. On je sve do svoje 15. godine trenirao i igrao u našem klubu, odakle je prešao u tuzlansku Slobodu", kazali su nam u Turbini.

Ekipa je uveliko počela pripreme za novu takmičarsku sezonu, koja počinje 19. oktobra. Na otvaranju će Turbina gostovati u Mostaru kod ekipe Sparsa.

"Naredne sezone slavimo 40 godina postojanja kluba, a Uprava je već pokrenula aktivnosti na dostojnom obilježavanju ovog značajnog jubileja. Nadamo se da će do tada biti završena nova sportska dvorana u Jablanici, kako bi se na najbolji način mogla obilježiti ova svečanost", dodaju iz Turbine.