Košarka
9

Ivo Daneu za Klix.ba: Košarka je nekada bila romantična, danas je radnička

Piše: Edin Isanović
Ivo Daneu (krajnje desno)
Ivo Daneu (krajnje desno)
Slovenac Ivo Daneu je svojevremeno bio jedan od najboljih jugolsovenskih košarkaša.

Također, ostao je upamćen kao kapiten prve zlatne generacije nekadašnje reprezentacije. Inače, Daneu je u košarci osvojio gotovo sve što se može osvojiti, a posebna čast mu je pripala kada je postao član kuće slavnih.

Nedavno je boravio na olimpijskoj planini Jahorini, a iskoristili smo priliku da s njim razgovaramo.

Generacije poslije moje su imale bolje centre

Ovaj Slovenac je rođen 1937.godine. Kada smo ga nazvali, rekao je:

"Vraćam uspomene ovdje na Jahorini. U nekoliko navrata smo ovdje imali pripreme, a prvi put sam bio na ovoj planini prije više od 50 godina. Pamtim da smo bili u jednom hotelu koji je sada u rasulu. No, sada su pojedini hoteli poput Vučka bolji od nekih naših u Sloveniji“, kazao je Daneu.

Potom je napravio paralelu čarobne igre pod obručima. Objasnio je kako se igralo nekada, a kako danas.

"U moje vrijeme košarka je bila romantična, danas je radnička. Sada su igrači mnogo veći i fizički spremniji. Jasno je da je razvoj išao naprijed, kako u košarci, tako i u drugim sportovima. To je sve normalno. Ovi momci danas su bolji od nas, ali smo mi napravili te prve korake. Promovisali smo nekadašnju Jugoslaviju na svim poljima. Ove generacije poslije nas su imale bolje centre i lakše su igrali. Mi smo se mučili. Ipak, sve u svemu, bilo je lijepo“.

Daneu kaže kako je pratio košarkašku reprezentaciju BiH. Posebno se osvrnuo na Evropsko prvenstvo koje je prije dvije godine održano u Sloveniji.

"BiH je nesretno ispala, to svi znaju. Mislim da su tome kumovale i sudije. Imate dobru ekipu i ja vam želim sve najbolje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Slovenačka reprezentacija je ove godine puno slabija. Više će se mučiti“, dodaje naš sagovornik.

Ovaj region je "rođen za košarku“

Naglasio je kako je upoznat da je KK Bosna ispala u niži rang.

"Žalosno je to. No, uvijek ima oscilacija. Sjećam se da smo na početku često pobjeđivali u BiH. No, kasnije je vaša košarka išla uzlaznom putanjom. Dobro pamtim kada je Bosna bila prvak Starog kontinenta. Sa Bošom Tanjevićem se i danas čujem. Recimo, i Olimpija je nekada bila puno bolja. Bar kod nas u Sloveniji je loša situacija za kolektivne sportove. To je život, šta se može“, rekao je.

Ivo smatra kako je košarka u ovom dijelu Evrope izuzetno popularna i da su igrači sa prostora nekadašnje države talentirani.

"Kada se raspala bivša država mislio sam da će se to osjetiti na košarci. Recimo, prije dvije godine na Evropskom prvenstvu je učestvovalo pet država koje su nekada činile Jugoslaviju. Mene je to iznenadilo, ali sam bio sretan. Izgleda da smo mi rođeni za košarku“, kazao je Slovenac.

Daneu je istakao kako sada najčešće prati tenis.

"Igrao sam taj sport rekreativno, ali imam vještački kuk već osmu godinu. Uskraćen sam za to zadovoljstvo. Također, svojevremeno sam i skijao. Sjećam se kada je održana Olimpijada u Sarajevu 1984. godine. Snijeg je počeo padati noć pred otvaranje. Fantastično je bilo. Drago mi je da se oporavlja Jahorina i druge planine“.

Na kraju je rekao kako je član kuće slavnih, ali kako od toga nema ništa.

"Sve je to lijepo i velika čast. No, kada je bilo prvenstvo u Španiji mislio sam da će nas bar pozvati, ali nisu. Putovao sam privatno. Dakako, to je priznanje. I tada sam rekao to je privilegija ne samo meni, nego i košarkašima sa kojima sam igrao. Bez saigrača nema ni uspjeha, košarka je kolektivni sport“, zaključio je Daneu.