Košarka
12

Igor Stojanović za Klix.ba: Vjerujem da ćemo poslije 22 godine izboriti prolazak u drugi krug

Piše: Edin Isanović
Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)
Igor Stojanović, direktor svih košarkaških reprezentacija BiH, u opširnom intervjuu za Klix.ba govorio je o uspjehu juniorske, a posebno kadetske selekcije. Naglasio je kako je čarobna igra pod obručima sport broj jedan u BiH. Na kraju je otkrio i svoja očekivanja od Eurobasketa u Francuskoj gdje nastupa naš seniorski tim.

U uvodu je istakao kako je juniorska košarkaška reprezentacija ove godine napravila prvi rezultatski iskorak osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu U18.

"Bio sam izuzetno ponosan jer je četvrto mjesto u tom trenutku bio najbolji rezultat jedne naše košarkaške reprezentacije ikad. Osim toga, pokazalo se da su procjene da selektor Marko Trbić preuzme juniorsku reprezentaciju bile dobre. To smo planski dogovorili kada me je selektor obavijestio da će dva mjeseca pripremati juniore KK Spars za turnir Eurolige u Madridu. S obzirom da iz KK Spars dolazi pet reprezentativaca, a još dvojica su bili u istom klubu prošle godine, to je bilo najbolje moguće rješenje. U polufinalu protiv Turske smo bili tako blizu pobjede. Vodili smo na poluvremenu 16 razlike. Na kraju smo izgubili 82:77. Momci su bili razočarani jer su jako željeli trijumf, ali su navijači bili ponosni na naše mlade igrače koji su pokazali kakav košarkaški talenat nose u sebi i kako se bori za državni dres. Osvojeno četvrto mjesto U18 reprezentacije je neopravdano vrlo brzo palo u zaborav, jer su kadeti napravili nešto veličanstveno osvojivši prvo mjesto na Evropskom prvenstvu. Kako je to uspjelo ovoj sjajnoj generaciji, to je posebna priča", kazao je Stojanović.

Izborili plasman na Svjetsko prvenstvo

Nekadašnji igrač KK Bosna naglašava kako su svi u Košarkaškom savezu BiH, zajedno sa selektorom Josipom Pandžom i njegovim pomoćnicima Enesom Numanovićem i Elvirom Zameticom, ciljali poziciju među prvih pet reprezentacija koja je vodila na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Španiji.

Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)

"Prije toga je U-16 reprezentacija u sklopu priprema odigrala turnir na Olimpijskim igrama za mlade u Tbilisiju i osvojila zlato savladavši Španiju u finalu. Vrlo je bitno istaći da je turnir osvojen bez poraza, što je po mom mišljenju predstavljalo mali problem na Evropskom prvenstvu. Momci su došli sa ogromnim samopouzdanjem i nije mi se svidjelo što smo nakon pobjede u prvom kolu protiv Srbije od 20 poena razlike izašli iz dvorane i došli u hotel bez imalo radovanja. Kao da Srbiju pobjeđujemo svaki dan po 20 razlike. Za sve momke je to bilo normalno, čak i pobjeda protiv Italije se nije slavila. Protiv zemlje koja je višestruki osvajač evropskih prvenstava, koja ima više od 60 miliona stanovnika. Za naše igrače je to bilo normalno. Otprilike je izgledalo kao: 'Direktore, šta si očekivao? Da izgubimo? Pa mi to ne možemo'", prisjetio se Igor.

Onda je došla utakmica sa Finskom i prvi poraz.

"Taj poraz je kompletnu ekipu spustio na zemlju i pokazao nam da nismo neranjivi. Iako je poraz uzrokovan dobrim dijelom i nelogičnim sudijskim odlukama, ne smije se izostaviti i izuzetno čvrsta ekipa Finske koja je također izborila odlazak na Svjetsko prvenstvo. Tri tehničke greške koje su sudije dosudile za našu ekipu, a nijedna za Finsku su bile ključ ove utakmice. Lično sam isključen sa te utakmice jer sam više puta reagovao na nepravedne sudijske odluke. Izgubili smo četiri razlike", kazao je Stojanović.

Ipak dodaje da je skromna utjeha bila što su čak dvojica sudija bila suspendovana za naredne utakmice nakon što je FIBA pregledala snimak. Umjesto da prenesemo četiri boda u drugi krug, prenijeli smo dva i doveli se u situaciju da moramo pobijediti najmanje jednu, a možda i dvije utakmice da bi prošli u četvrtfinale.

Direktor svih košarkaških reprezentacija BiH tvrdi kako su uzdrmani poslije poraza doživjeli novi od Crne Gore. Ipak, dodaje kako je postojala želja da se vrate na pobjednički kolosijek.

Slavlje sa kadetima
Slavlje sa kadetima
"Sjajnom košarkaškom pripremom utakmice Josipa Pandže i Enesa Numanovića pobijedili smo Francusku kontrolišući utakmicu od početka do kraja. Četvrtfinale nam se smiješilo", prisjetio se.

Došla je Hrvatska koju smo potukli sa 27 poena razlike. Kriza je već bila iza nas, a u četvrtfinalu je naše momke dočekala Njemačka i to je bila utakmica na kojoj smo odigrali najbolju odbranu na prvenstvu - primili smo samo 17 poena do poluvremena.

Pobijedili smo 70-54 i prvi put izborili odlazak na Svjetsko prvenstvo prolaskom u polufinale. Tamo nas je čekao rival iz finala sa Olimpijade, košarkaška velesila Španija.

"Da li ima neko da nije gledao tu utakmicu sa dva produžetka? Da li postoji neko ko nije vidio tricu koju zabija Sani Čampara, sigurno najbolji playmaker Evropskog prvenstva U16? Neka odmah ode na YouTube i pogleda utakmicu od početka do kraja. Ja sam je gledao četiri puta i sigurno ću opet. Koliko smo svi plakali nakon te pobjede u polufinalu! Igrači, treneri... već prežaljena utakmica. Ali karakter ove ekipe je nešto što ne priznaje poraz", dodaje Stojanović.

Litvanci bili pripremili slavlje, BiH im nije dala dozvolu

Opisao je kako je bilo raspoloženje pred finalni dvoboj sa domaćom Litvanijom.

"Pamtim da su momci naglasili: još je rano, nećemo stati. Finale pred pet hiljada Litvanaca. Najveći litvanski košarkaš svih vremena Arvidas Sabonis čeka kraj da dodijeli zlatne medalje litvanskoj kadetskoj reprezentaciji. Samo Bosna i Hercegovina nije dala dozvolu. Sjajna utakmica kapitena Džanana Muse koji je proglašen za najboljeg igrača turnira, kao i Njegoša Sikiraša koji je također u petorci turnira. Četiri topa sa konfetama su bila pripremljena za proslavu, na kraju su Litvanci izvukli samo jedan. Dvorana se brzo ispraznila, poslije toga uslijedila je nezaboravna proslava u Sarajevu ispred Vječne vatre. Ostvarenje mog životnog sna. Sve ostalo je historija", potcrtava Stojanović.

Ne krije kako je kao direktor košarkaških reprezentacija BiH vrlo ponosan, ali da javnost treba znati da ovi uspjesi nisu došli tako što se rodila generacija talentovanih igrača.

"Ovo je plod sistemskog rada u posljednje četiri godine u KS BiH i plod velike borbe uposlenika koji u nesređenoj i siromašnoj zemlji čiji političari nemaju sluha za sport. Kako radimo, govore rezultati. Kritičara uvijek ima, i dobronamjernih i zlonamjernih, ali rezultate niko ne može osporiti. Nažalost, rad i trud uposlenika KSBiH nije dovoljan. Ako se državne strukture brzo ne uključe u stvaranje uslova za napredak košarke i ne počnu koordinirati rad sa KSBiH, vrlo brzo bismo ponovo mogli da se vratimo na nivo kada smo imali samo jednu ili dvije reprezentativne selekcije. Također, mi ćemo se vrlo brzo vratiti u B diviziju, a kao posljedica toga ćemo ponovo gledati igrače koji su rođeni u BiH kako igraju za druge reprezentacije. Kao što je u proteklih 20 godina preko 100 igrača rođenih u BiH igralo za druge reprezentacije Hrvatske, Srbije, Slovenije, Turske, Švedske...Iskreno se nadam da se to neće desiti", alarmirao je javnost naš sagovornik.

Košarkaši su deseti put na Eurobasketu, to dovoljno govori samo po sebi

Stojanović je napomenuo kako je Bosna i Hercegovina uvijek bila nepresušan izvor košarkaških talenata. Potom je opisao kako je došlo do progresa bh. košarke posljednjih godina.

"Da bismo napredovali iz B divizije i ušli u A sa svim selekcijama bilo je potrebno uraditi dvije stvari. Zaustaviti odlazak igrača u druge reprezentacije i obezbijediti tim igračima uslove za pripreme i treninge na evropskom nivou. To se dešava u posljednje četiri godine i rezultati su tu. Prije dvije godine imali smo četiri, prošle godine šest, ove sedam reprezentacija. Prošle godine sve muške u A divizijama, ove godine već prva medalja i odlazak na Svjetsko prvenstvo. Ali ponavljam, ako se društvena zajednica vrlo brzo ne uključi, sve će se ponovo srušiti kao kula od karata. Šta znači da se uključi? Da se ne pravi ekskluzivna vijest od toga kada Vijeće ministara dodijeli KSBiH 100 hiljada KM. To je više sramota za našu državu. Jer je Hrvatska svom savezu dala milion eura, a Srbija 850 hiljada eura. Da ne pričam koliki su ugovori državnih firmi sa tamošnjim savezima u odnosu na naše. I mi smo opet ove godine i sa U16 i sa U18 muškim selekcijama ispred ove dvije zemlje", dodao je Igor.

Naglasio je kako je košarka bila i ostat će sport broj jedan u BiH.

"Sama činjenica da deseti put idemo na Evropsko prvenstvo u košarci, da smo evropski prvaci U16 za muškarce, da imamo evropskog klupskog prvaka u košarci i za muškarce i za žene, dovoljno govori o čarobnoj igri pod obručima BiH. Kada je dalji razvoj u pitanju, mislim da se postavlja samo pitanje uslova. Ako budemo uspjeli obezbijediti uslove, onda će sigurno biti još trofeja", kazao je.

Na kraju je govorio i o kontinentalnoj smotri za seniore koja počinje u subotu u Francuskoj.

"Kada je u pitanju A reprezentacija mogu reći da su naši igrači fantastično spremni i željni da pokažu svoju vrijednost na Eurobasketu u Francuskoj. Iako su nas mnogi otpisali nakon otkaza u reprezentaciji, mislim da su to uradili prerano. Nisu računali na karakter naših reprezentativaca predvođenih novim kapitenom Elmedinom Kikanovićem. Mnogima ćemo pomrsiti račune. Imamo strašan timski kvalitet, izuzetan stručni štab i obavili smo spartanske pripreme koje će sigurno dati rezultat. Duboko vjerujem u karakter naših reprezentativaca i vjerujem da ćemo poslije 22 godine izboriti prolazak u drugi krug Evropskog prvenstva", izjavio je.

Ključ bi mogla biti prva utakmica protiv Poljske.

"Otvaranje prvenstva nam nikad nije bila jača strana, vjerujem da će ovaj tim i to promijeniti. Ako pobijedimo prvu utakmicu, samopouzdanje će narasti. Onda će nas naši navijači sigurno gledati u drugom krugu u Lilu", zaključio je Stojanović u razgovoru za Klix.ba.