NBA
0

I Penny Hardaway bi zaigrao za Miami

Totalsport
Anfernee Penny Hardaway (39), sredinom 90-ih godina prošlog vijeka najatraktivniji i najtalentiraniji košarkaš NBA lige, izrazio je želju da zaigra za supertim iz Miamija.

Očekivano je okupljanje trojice ponajboljih košarkaša današnjice, LeBrona Jamesa, Chrisa Bosha i Dwyanea Wadea u Miami Heatu, zanijelo mnoge proslavljene NBA veterane bez osvojenog naslova prvaka da se priključe "vlaku" i pod stare dame pokušaju uzeti prsten namijenjen prvacima.

Zato se floridskom sastavu praktički priključio 35-godišnji litavski centar Žydrunas Ilgauskas, i zato je saradnju punudio 37-godišnji krilni igrač Juwan Howard.

Ime koje se u tom kontekstu pojavilo posljednje, zapravo je i najintrigantnije: radi se o Pennyju Hardawayu.

"I mentalno i fizički ja sam umirovljeni košarkaš. Igram samo rekreativnu košarku. No, kad sam čuo odluke Chrisa Bosha i LeBrona Jamesa, osjetio sam da bi se mogao jako dobro uklopiti u Miamijev sistem", rekao je Hardaway u jednome radijskom intervjuu.

U decembru 2007. godine dobio je Hardaway otkaz upravo u Miamiju, za koji je potpisao u ljetu iste godine. Od 2004. je godine odigrao 57 utakmica u NBA ligi, a od decembra 2007. niti jednu. Njegov povratak na parkete zato je teško moguć pa makar i iz sentimentalnih razloga. A njih svakako ima "u tonama".

U sezoni 1993/1994 Hardaway je bio najbolji rookie NBA lige. U sljedećoj je sezoni Orlando Magic sa Shaquilleom O'Nealom doveo do finala NBA lige protiv Houstona, a iduće do finala Istočne konferencije protiv Chicaga. Bio je tada po prosjecima ponajbolji košarkaš lige. Godine 1996. bio je član trećeg po redu Dream Teama koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Atalanti.

Zvjezdanu karijeru uništile su mu prerano hronične povrede koljena.