Košarka
5

I dalje neizvjesno da li će Duško Ivanović ostati selektor bh. košarkaša

Anadolija
U Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine (KS BiH) sumiraju utiske nakon burnog ljeta tokom kojeg je čak sedam državnih selekcija bilo u “pogonu”.

Ono što je bio najveći problem tokom vrućih ljetnih dana su finansije, ali su nekako uspjeli obezbijediti uslove za kvalitetne pripreme, putovanja, smještaj i sve ostalo što ide uz nacionalne selekcije. Kako bi pokrili sve te troškovi kancelariji KS BiH bilo je potrebno oko milion i 300.000 KM, kazao je za Anadoliju generalni sekretar Harun Mahmutović.

Rezultati koje su ostvarile državne bh. reprezentacije bili su odlični. Najviše se istakla kadetska reprezentacija koja je postala šampion Evrope i osvojila zlato na Evropskom olimpijskom festivalu mladih. Odlični su bili i bh. juniori koji su četvrti na Starom kontinentu. Od ženskih selekcija najzapaženija je bila selekcija do 20 godina koja se prošetala Evropskim prvenstvo “B” divizije i plasirala su u viši rang.

“Upravo ovih dana svodimo račune troškova od proteklog ljeta. Bilo je zaista uzbudljivo. Ne znam ni sam kako smo uspjeli da platimo sve što smo trebali platiti. Ukupni troškovi biće negdje oko milion i 300.000 KM i sada se trebamo okrenuti pronalaženju sredstava kako bi sve to pokrili. Naravno, dio troškova smo platili, ali ima dosta toga što tek treba da se plati. Zovem sponzore i nadležne institucije vlasti kako bi naplatili novac te isplatili dugove koji su se stvorili ovog ljeta. Nažalost, imamo problem sa dva sponzora, koji trenutno nemaju novac da nam ga isplate. Vidjećemo kako će se sve ovo završiti. Nadam se dobro. Međutim, moram reći da je sve ovo nerealno. Trudimo se da napravimo neki sistem u državnim selekcijama, ali nas rijetko ko prati i podržava. Teško će ovo i dalje ići ovako. Realno je da napravimo neki budžet od recimo 300.000 KM i da se u to uklopimo”, priča Mahmutović.

Kada je u pitanju Duško Ivanović, selektor seniorske muške reprezentacije još uvijek se ne zna hoće li on ostati na toj poziciji. Interes sa njegove strane postoji, ali se moraju znati određene stvari i ambicije bh. kuće košarke.

“Ivanović je bio u Sarajevu prošle sedmice i razgovarali smo o svemu. Suština je da KS BiH treba zauzeti kurs i odlučiti šta želi u budućnosti. Međutim, te procese i razgovore sa kandidatima za selektora ubuduće će morati da vodi Upravni odbor, jer ja više ne želim to raditi. Mnogi mi zamjeru što se bavim svim i svačim i da se previše eksponiram u javnosti, pa ću se sada posvetiti svom osnovnom poslu vođenju kancelarije. Rukovodstvo saveza treba da sjedne i zauzme stav i napravi plan za naredne četiri godine u kojem pravcu će ići mlađe selekcije i seniorska reprezentacija. Tek nakon toga ćemo vidjeti hoće li Ivanović biti zainteresovan da nastavi voditi naše seniore. Kada će se ta tematska sjednica Upravnog odbora održati iskren da budem ne znam. Potrebno je da se prvo podnese izvještaj Stručno savjetu koji će onda iznijeti svoje mišljenje i prijedloge pred vodeće ljude saveza”, objašnjava Mahmutović.

Upravni odbor KS BiH trebao bi se sastati u četvrtak, ali na toj sjednici neće biti riječi o reprezentativnim selekcijama. Tema će biti domaća liga koja treba da startuje 17. oktobra.

“Svih 12 muških klubova potvrdilo je da će igrati prvenstvo. Ostalo je još da Upravni odbor imenuje komesara takmičenja, usvoji kalendar i sistem takmičenja. To bi se trebalo desiti u četvrtak. Ako svi prijedlozi prođu Liga 12 bi počela 17. oktobra, a sistem takmičenja bi ostao isti. Prvih pet ekipa zajedno sa Igokeom iz ABA lige igraće Ligu za prvaka, a tri posljednjeplasirana tima će ispasti”, kazao je Mahmutović.

Obaveze oko reprezentacija BiH još uvijek nisu potpuno završene za ovu godinu. Naime, ženska seniorska selekcija u novembru će početi kvalifikacije za “Eurobasket 2017”. Prvo će 21. novembra gostovati Rumuniji, a potom četiri dana kasnije ugostiti Tursku. U grupi „H“ je još Izrael. Na EP koje će se održati u Češkoj plasiraće se devet pobjednika grupa i šest najboljih drugoplasiranih selekcija.