''Lockout'' ostaje na snazi
0

I dalje bez dogovora vlasnika NBA klubova i igrača

Totalsport
David Stern (Foto: AFP)
David Stern (Foto: AFP)
Niti posljednji sastanak između vlasnika NBA klubova i Udruženja igrača u New Yorku, koji je trajao gotovo četiri sata, nije donio pozitivne pomake po pitanju prestanka ''lockouta'' i početka nove sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Delegat takmičenja David Stern i njegov zamjenik Adam Silver saopćili su kako su vlasnici klubova igračima predložili podjelu povezanih prihoda u omjeru 50-50. To je manje od 57 posto koliko je igračima bilo garantovano u prethodnom kolektivnom ugovoru, ali više od 47 posto, koliko je formalno bilo ponuđeno Udruženju igrača.

Sindikat igrača je, pak, ponudio prijedlog prema kojem bi se njihov dobitak smanjio na 53 posto što bi, kako su istaknuli, vratilo vlasnicima više od jedne milijarde dolara u šest godina. Rekli su kako ispod te ponude, barem za sada, neće ići.

"Danas nije taj dan u kojem ćemo postići dogovor. Nismo bili u mogućnosti dovoljno se približiti u stavovima kako bismo premostili razlike", rekao je Derek Fisher, predsjednik Udruženja NBA košarkaša, kojem su leđa čuvale zvijezde poput Kobea Bryanta, Paula Piercea i Kevina Gatnetta. Vodstvo NBA lige otkazalo je sve predsezonske utakmice. Prve dvije regularne sezone NBA lige također su na rubu otkaza.

NBA