Eurobasket
0

Hrvatska izborila Svjetsko prvenstvo

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjedom protiv Rusije 76-69 (33-41) u borbi za poredak od 5. do 8. mjesta na Eurobasketu u Poljskoj, hrvatski košarkaši izborili su plasman na Svjetsko prvenstvo u Turskoj sljedeće godine.

Hrvatska i Rusija igrali su utakmicu u kojoj se znalo da će pobjednik ostvariti plasman na SP, a poraženi ostati bez njega. Odabranici hrvatskog izbornika Jasmina Repeše imali su samo 15 sati za odmor i oporavak nakon poraza u četvrtfinalu od Slovenije, ali su vrlo dobrom igrom u drugom poluvremenu ipak uspjeli ostvariti prvi cilj koji su si zadali na ovom takmičenju.

Prvu četvrtinu Hrvatska je odigrala vrlo solidno i završila je s vodstvom 18-14, a Rusija je u tom razdoblju 12 od 14 poena ubacila iz šuta za tri poena. Monja je ubacio tri trice, a McCarty još jednu. Loše razdoblje u igri hrvatske reprezentacije, koje nije izostalo niti u jednoj utakmici na Eurobasketu, ovoga puta se dogodilo u drugoj četvrtini, koju su Rusi dobili s 12 koševa viška, te su na odmor otišli s prednošću 41-33.

Ipak, Hrvatska je u prvoj polovini treće četvrtine smogla snagu za seriju 12-0, kojom je opet stigla do vodstva, a košem Lončara u 27. minuti Hrvati su poveli i sa 6 koševa razlike, 53-47. Utakmica je do kraja bila neizvjesna i u egalu, a vrlo važnu ulogu u pobjedi hrvatske reprezentacije odigrao je iskusni centar Sandro Nicević s 4 poena zaredom nakon rezultata 65-65, te Roko Ukić koji je prelomio dvoboj tricom za vodstvo 73-67 minutu i pet sekundi prije kraja dvoboja.

Ukić je bio i najbolji hrvatski igrač s 18 koševa i čak 8 asistencija. Vrlo dobar u nastavku bio je Marin Rozić, sa 14 koševa ukupno hrvatski drugi najbolji strijelac. Kasun je zapaženu rolu u napadu imao u prvoj četvrtini, ukupno 12 njegovih koševa, Popović je dodao 8 poena, Nicević 6. U Rusiji je najbolji bio Sergej Monja s 18 koševa (trice 4-6), McCarty je dodao 9 uz 7 skokova.

Eurobasket, utakmice za poredak od 5. do 8. mjesta:

Hrvatska – Rusija 76-69 Francuska – Turska 80-68