Košarka
65

Hrvatska i Srbija velikim pobjedama ostvarile plasman na Olimpijadu

Piše: O. T.
(Foto: FIBA)
Hrvatska i Srbija slave velike pobjede koje su im donijele plasman na košarkaški tunir na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Hrvatska je u finalu kvalifikacijskog turnira u Torinu nakon drame i produžetka savladala domaćina Italiju rezultatom 84:78.

Dramatičan meč sa nekoliko promjena vodstva i ujednačenom igrom donio je srčanu završnicu regularnog toka meča koji je okončan rezultatom 70:70, a Hrvatska je preko Bogdanovića mogla i do pobjede u posljednjem napadu. Ipak, tim Ace Petrovića je uspio slaviti na produžecima i izboriti nastup na Olimpijskim igrama.

Hrvatska pobjedom nad Grčkom do finala kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre

Hrvatsku je predvodio sjajni Bojan Bogdanović sa 26 poena, a pratili su ga Dario Šarić sa 21 poenom i Krunoslav Simon sa 18 poena. Za Italiju najviše poena, ukupno 18, ubacio je Marco Belinelli.

Srbija je kao domaćin kvalifikacijskog turnira u Beogradu u finalu pomela Portoriko rezultatom 108:77.

Meč ni u jednom trenutku nije doveden pod znak pitanja, a sve je rečeno kada se kaže podatak da je tim Saše Đorđevića na poluvremenu imao nestvarnih 60:27. Na kraju je Portoriko uspio održati sličnu razliku kao na poluvremenu i izgubiti sa konačnih 108:77.

Srbija pregazila Češku za plasman u finale kvalifikacijskog turnira za Olimpijadu

Kao i u polufinalu protiv Češke, i ovaj put su briljirali Nikola Jokić (23) i Bogdan Bogdanović (26) koji su skupa postigli 49 poena. U redovima Portorika najbolji je bio Jose Juan Barea sa 22 poena.

U finalu kvalifikacijskog turnira na Filipinima igrat će Kanada i Francuska, a meč je na rasporedu sutra. Tad ćemo saznati i posljednjeg putnika za košarkaški turnir na Olimpijskim igrama koje će se ovog ljeta od 5. do 21. augusta održavati u Rio de Janeiru.

Na Olimpijadi će nastupiti 12 košarkaških reprezentacija, a trenutno su plasman ostvarili Argentina (viceprvak Amerike), Australija (prvak Okeanije), Brazil (domaćin), Kina (prvak Azije), Litvanija (viceprvak Evrope), Nigerija (prvak Afrike), Španija (prvak Evrope), Sjedinjene Američke Države (prvak svijeta), Venecuela (prvak Amerike), Hrvatska i Srbija (pobjednici kvalifikacijskih turnira).

Kvalifikacijski turnir za OI 2016:

Turnir u Torinu (Italija):

Polufinale. Hrvatska - Grčka 66:61 Polufinale: Italija - Meksiko 79:54

Finale: Hrvatska - Italija 84:78

Turnir u Beogradu (Srbija):

Polufinale: Srbija - Češka 96:72 Polufinale: Latvija - Portoriko 70:77

Finale: Srbija - Portoriko 108:77

Turnir na Filipinima:

Polufinale: Kanada - Novi Zeland 78:72 Polufinale: Francuska - Turska 75:63

Finale: Kanada - Francuska (sutra)