Rezultati nedovoljni za smjenu
0

ANALIZA / Hoće li Bajramović biti nagrađen novim mandatom?

Piše: Edin Isanović
Mensur Bajramović
Mensur Bajramović
Čelnici KSBiH nikada nisu održali sjednicu na kojoj bi se očitovali o podršci ili smjeni Mensura Bajramovića. No, to ne treba da čudi, jer se u krovnu kuću bh. košarke već odavno uvukao amaterizam.

Žrijebanje kvalifikacionih grupa za Evropsko košarkaško prvenstvo u Litvaniji 2011. godine bit će održano 16. januara. Naša reprezentacija naći će se u trećem jakosnom šeširu zajedno sa Finskom i Belgijom. Iz svake od pet grupa nastup na kontinentalnoj smotri izborit će prvoplasirane i najbolje drugoplasirane reprezentacije. Prve utakmice na programu su u avgustu ove godine.

Rukopis neuspjeha

Kako sada stvari stoje i u ovaj ciklus ponovo će nas povesti Mensur Bajramović, stručnjak koji nije uspio sa državnim timom izboriti plasman na Eurobasket u Poljskoj 2009. godine. I onda nakon neuspjeha, gdje je očit bio njegov rukopis, niti moralnog čina, niti mrvice korektnosti koja bi pokazala poštovanje prema reprezentaciji i navijačima jednostavnom rečenicom - „Dajem ostavku!“. Čak je otišao toliko daleko da je odmah nakon blamaže u ključnoj utakmici sa „evropskom košarkaškom velesilom Belgijom“ od 23 poena razlike najavio kako je spreman odraditi još jedan mandat na selektorskoj klupi.

Lutao je u taktičkim postavkama, a najveću grešku napravio je u trenucima kada je svom prezimenjaku Kenanu dao mnogo više prostora od sjajnog Mirze Teletovića. Nakon toga jedan od najboljih igrača španske lige nije želio igrati dodatne kvalifikacije. Tada je Bajramović navjerovatnom brzinom počeo da skuplja antipatije. No, osim evidentnog neuspjeha javnost mu zamjera što sjedi na dvije stolice.

Potrebna rehabilitacija

Naime, šef državne košarkaše selekcije BiH je trener u Siriji. Djeluje potpuno nezainteresovano za dešavanja u BiH. Sigurno je da su mu finansijski uslovi mnogo prihvatljiviji, ali teško da može pratiti nastupe igrača koji igraju za nacionalnu vrstu. Kako smo uspjeli saznati plata selektora je mizerna i sa te strane treba shvatiti njegov odlazak u Aziju.

S druge strane, čelnici KSBiH nikada nisu održali sjednicu na kojoj bi se očitovali o podršci ili smjeni Bajramovića. No, to ne treba da čudi, jer se u krovnu kuću bh. košarke već odavno uvukao amaterizam. Posrnuloj muškoj košarkaškoj reprezentaciji, koja je preskočila dva uzastopna Evropska prvenstva potrebna je rehabilitacija. Imali li Bajramović štofa za posao bh. selektora, prosudite sami.

Stvaranje ekipe za sljedeći kvalifikacioni ciklus je velika enigma aktuelne reprezentacije. Činjenice pokazuju da Bajramović nije znao uigrati ekipu, nije znao zaustaviti strmoglav pad. Pa zašto na kraju ne reći da nije znao raditi svoj posao onako kako to državna selekcija traži.