Košarka
0

Hemofarm ne putuje u Beograd na ogled s Partizanom

Totalsport
Nastavljaju se problematične situacije u finalu doigravanja srpske košarkaške Superlige između Partizana i Hemofarma. Klub iz Vršca najavio je da neće otputovati na treću utakmicu finalne serije.

Podsjećamo, veliki incident dogodio se u drugoj utakmici u Vršcu, u kojoj je Partizan pobijedio s 86-81 i poveo u seriji s 2-0. Nešto više od minutu prije kraja utakmice Hemofarmov košarkaš Raško Katić je laktom udario Aleksa Marića pri Partizanovom vodstvu 80-78.

Centar Beograđana je odmah uzvratio, nakon čega je došlo do opće tučnjave u kojoj su sudjelovali gotovo svi igrači iz obje ekipe. Prekid je trajao nekoliko minuta, a nakon brojnih isključenja koja su uslijedila, na parketu su ostali samo Roberts, McCalebb i Vesely kod Partizana, odnosno Hill, Marković i Krstović kod Hemofarma.

Hemofarm je izdao saoćenje u kojem je obrazložio razloge odluke da se ne zaputi u Beograd na treću utakmicu.

''KK Hemofarm" ne podržava nasilje na sportskim događajima, već, naprotiv, oštro ih osuđuje. Najiskrenije smo razočarani onim što se događalo na drugoj finalnoj utakmici Superlige i zato je Uprava kluba, zajedno sa stručnim štabom i igračima, odlučila da treću utakmicu u Beogradu – ne odigra! Na takav korak smo se odlučili, prije svega, iz sigurnosnih razloga i incidenata nesvojstvenim sportu, kao i zbog neujednačenog kriterija suđenja u međusobnim utakmicama Hemofarma i Partizana, koje nepotrebno dovodi do tenzije na terenu, a samim tim i do nemilih događaja. Svjesni smo odgovornosti zbog ovakve odluke, ali smatramo da u ovakvom ambijentu nemamo ravnopravne uvjete za osvajanje šampionske titule'', stoji, između ostalog, u saopćenju Hemofarma.

"Ako se Hemofarm ne pojavi, utakmica će biti registrirana rezultatom 20-0 za Partizan, a Hemofarm će biti kažnjen sa 425.000 dinara, jer se ipak radi o finalu doigravanja", najavio je povjerenik lige Tihomir Bubalo.

Finalna serija igra se na tri pobjede.