Košarka
16

Halimić: Moji saradnici i ja uvijek smo vjerovali u ove dječake

FENA
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Latviji i time izborila plasman u drugi krug takmičenja.

Ovim trijumfom ostvaren je i primarni cilj uoči odlaska na EP - opstanak u A-diviziji.

Selektor Emir Halimić u izjavi za Agenciju Fena ističe da je od početka vjerovao u mlade bh. reprezentativce te da ovaj uspjeh za njega ne predstavlja iznenađenje.

"Moji saradnici i ja očekivali smo da ova djeca mogu nešto napraviti, ali nikada nismo to javno govorili jer nismo željeli da ih izlažemo pritisku. Imamo dovoljno vremena da se odmorimo za naredni meč, s obzirom na to da sutra u 18 sati igramo s Latvijom. Naravno, učinit ćemo sve da pokušamo da pobijedimo i kao prvi iz grupe odemo u narednu rundu", kazao je Halimić za Fenu.

Eventualnom sutrašnjom pobjedom BiH bi ne samo osigurala prvo mjesto u grupi nego i prenijela četiri boda u narednu fazu i time olakšala posao u borbi za plasman u četvrtfinale.

"Svakako da bi nam to puno značilo. Zbog toga ćemo ići maksimalno da probamo da pobijedimo i domaćina. S njima smo igrali na turniru u Turskoj i poraženi smo. Ostali su nam dužni tako da će klinci sve učiniti da im se revanširamo za poraz", dodao je selektor mladog bh. tima.

U drugu rundu EP-a plasirat će se po tri ekipe iz četiri grupe, koje će formirati nove dvije grupe od po šest timova. Ekipe će iz prvog kruga prenijeti bodove koje su osvojili u mečevima s preostale dvije ekipe koje nastavljaju takmičenje.