Eurobasket
0

Grčka u polufinalu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Košarkaši Grčke treći su polufinalisti Evropskog prvenstva u Poljskoj. Plasman u poluzavršnicu Grci su izborili pobjedom nad Turskom 76-74 u produžetku.

U izjednačenoj utakmici punoj preokreta na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 29-26 u korist Grčke.

Neizvjesnost se nastavila i u drugom poluvremenu. Turci su konstantno zaostajali, ali u u posljednjoj četvrtini uspjeli doći do prednosti. Tako Turci na dvije i pol minute prije kraja i trice Hede Turkoglua dolaze do šest koševa viška (63-57), ali tu Grci ne gube glavu. Tricama Zizisa i Printezisa Grci se vraćaju u igru.

U posljednjih 18 sekundi utakmice ušlo se s vodstvom Grčke 65-63, ali je Ender Arslan polaganjem donio svojoj momčadi izjednačenje i produžetak.

U produžetak Turci su startali sjajno, Spanoulis i Fotsis serijom 5-0 dovode Grčku na 72-67, Grci preko Ilyasove smanjuju na minus 1 (74-75). Potom Zizis ubacuje jedno slobodno bacanje za vodstvo Grka 76-74, a u zadnjem napadu je trica Arslana sa sedam metara ostala na prvom obruču.

Kod Grčke najbolje odigrali Vasilis Spanoulis s 23 poena (trice 6/9) i sedam asistencija, te Nikos Zisis s 14 poena i sedam skokova, dok su kod Turske najefikasniji s 13 poena bili Omer Onan i Hedo Turkoglu.

Eurobasket, četvrtfinale:

Grčka – Turska 76-74 (produžetak)