Košarka
0

Ginobili se u 38. godini vraća u reprezentaciju Argentine

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Manuel Ginobili, sjajni košarkaš San Antonio Spursa odlučio je da se vrati u dres reprezentacije Argentine i uprkos činjenici da mu je 38 godina pomogne svom državnom timu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovog ljeta.

Ginobili, koji je sa San Antonio osvojio četiri NBA prstena, posljednji put je za Argentinu igrao na Olimpijadi u Londonu 2012. godinu. Mnogi ljubitelji košarke u svijetu pamte ga po sjajnim igrama u Atini 2004. kada je vodio Argentince do senzacionalne zlatne medalje na igrama.

Tada je za svoje fenomenalne partije nagrađene laureatom najkorisnijeg igrača (MVP) olimpijskog turnira.Svoje zadovoljstvo zbog Ginobilijeve odluke nije krio Sergio Hernandez, selektor košarkaša Argentine s kojom je 2015. godine osvojio srebro na Američkom prvenstvu koje je održano u Meksiku.

"To je veoma hrabra i ispravna odluka. Lično sam jako sretan zbog Ginobilijeve odluke i što ćemo ga imati na raspolaganju. Imaće priliku da završi karijeru na Olimpijskim igrama. Po meni ovo je jedna od najvažnijih odluka za argentinski sport uopšte. Ginobili je naš amblem. Dobrodošao Manu, a sada uživaj", rekao je Hernandez.

Argentina će na Olimpijskim igrama u Riju, koje će se odžati od 5. do 21. augusta ove godine, igrati u grupi B košarkaškog turnira sa selekcijama Brazila, Litvanije, Španije, Nigerije i jednim od pobjednika tri kvalifikaciona turnira.Ginobili je do sada odigrao 98 utakmica za Argentinu, posljednju u Londonu 2012 u ogledu za bronzanu medalju u kojem je Rusija bila bolja. Želio je da igra na Svjetskom prvenstvu 2014. u Španiji, ali ga je u tome spriječila povreda.