Košarka
0

Gase se sportski košarkaški klubovi u Tomislavgradu

FENA
Tomislavgrad
Tomislavgrad
Nakon što se prošle godine ugasio Ženski košarkaški klub "Tomislav" iz Tomislavgrada koji se takmičio u Prvoj ligi BiH, početkom ovog mjeseca muški košarkaški klub "Tomislavgrad" je također istupio iz daljnjeg takmičenja prvenstva Herceg-Bosne.

Kao jedan od razlog zbog čega se ugasio ženski košarkaški klub, tadašnji Upravni odbor koji je podnio ostavku je naveo financijsku bilancu gdje su troškovi Prve lige i plaćanja stranih pojačanja iscrpile klupsku blagajnu i primorale Upravu na ostavku.

Zbog neformiranja u zakonskom roku nove Uprave, Savez je automatizmom ugasio ŽKK "Tomislav", saopćeno je tada iz navedenog kluba.

Međutim, ista sudbina bi mogla zadesiti i muški košarkaški klub "Tomislavgrad" koji je istupio iz daljnjeg takmičenja prvenstva Herceg-Bosne za muškarce.

Iako nije službeno potvrđeno, od strane povjerenika natjecanja KS H-B Bože Bošnjaka se pretpostavlja da su razlozi napuštanja također financijske prirode.

Pošto su se oba kluba nalazila na proračunu, iz općinske Službe za sport i tjelesnu kulturu su izvijestili da se oba kluba kao i ostali sportski kolektivi financiraju temeljem Odluke o financiranju javnog sporta u Tomislavgradu i Pravilnikom o uvjetima i kriterijima financiranja sporta u općini.

"Tom Odlukom općina se obavezala da financira sve službene nastupe svih pogona sportskih kolektiva", kazao je općinski viši samostalni referent za sport i tjelesnu kulturu Drago Ledušić.

Ledušić je prikazao financijske podatke koji su se izdvajali za navedena oba kluba gdje je za prošlu godinu muški košarkaški klub dobio 29.710,00 KM u što su uračunata sredstva od granta, prijevoz i korištenje Gradske sportske dvorane u Tomislavgradu, dok je za ovu godinu planirano izdvajanje 33.940,00 KM.

Za ženski košarkaški klub u prošloj godini su planirana izdvajanja iz općine oko 46.000,00 KM, a zbog odustajanja tokom polovine prošle godine, na njihov je račun iz općine poslano 18.008,00 KM.

"Kao što smo prikazali, financiranje se vrši transparentno i temeljem odluke o financiranju sporta, a daljnji angažman uprave je na pridobivanju sponzora.

Uprava ženskog košarkaškog kluba se izjasnila da ne žele više raditi te su podnijeli ostavku i ostavili mogućnost drugima da vode klub", kazao je Ledušić i dodao da je nedavno informiran o Odluci Uprave muškog košarkaškog kluba da kadeti i mlađi kadeti dalje treniraju dok će seniori biti prijavljeni za sljedeću takmičarsku košarkašku sezonu.