Eurobasket
0

Francuska protiv Španije za naslov evropskog prvaka

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska i Španija borit će se u nedjelju za naslov evropskog prvaka u košarci. Nakon što su Španci ranije osigurali svoje mjesto u finalu pobjedom nad Makedonijom, navečer su im se u priključili Francuzi koji su bili bolji od Rusije.

Ekipa Vincenta Colleta slavila je sa 79:71 i nanijela Rusima prvi poraz na Eurobasketu u Litvaniji. Tokom najvećeg dijela prvog poluvremena rezultat je bio izjednačen, a Francuzi su prvi došli do veće prednosti (39:31) u samoj završnici. Rusija je, ipak, serijom 8:0 na kraju druge i na početku treće četvrtine vratila utakmicu u egal, da bi Francuska minutu i pol prije završetka treće dionice povela s 53:45.

Prednost su "tricolori" na početku zadnje četvrtine povećali na 61:49 i povratka za Ruse više nije bilo. Smanjili su, istina, na minus pet (69:64), ali više od toga nisu mogli.

Francusku, koja je trice gađala 7:12, i ovom su prigodom predvodili Tony Parker (22 poena) i Nicolas Batum (17 poena, sedam skokova), dok je kod Rusa s 21 košem najbolji bio Andrej Kiriljenko.

Finalni sudar Francuske i branitelja naslova Španije na rasporedu je u nedjelju u 20 sati. Ove su se dvije reprezentacije već susrele u drugom krugu. Španija je tada slavila s uvjerljivih 96:69, ali za Francuze ni minutu u toj utakmici nisu odigrali Parker i Joakim Noah.

Eurobasket, polufinale:

Španija – Makedonija 92:80 Francuska – Rusija 79:71