Košarka
1

Francuska posljednji putnik na Olimpijske igre

Piše: O. T.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacije Francuske posljednji je tim koji je ostvario plasman na košarkaški turnir na Olimpijskim igrama koje će se od 5. do 21. augusta održavati u Rio de Janeiru.

Franzuci su u finalu kvalifikacijskog turnira na Filipinima rezultatom 83:74 savladali Kanadu i pridružili se Hrvatskoj i Srbiji koje su osvojile kvalifikacijske turnire u Italiji, odnosno u Srbiji, te se plasirale na Olimpijadu.

Kanađani su bili jako težak takmac i ni u jednom trenutku nisu gubili sa više od 10 poena razlike, a ta razlika se desila u trećoj četvrtini kada je bilo 48:38 za Frnacuze. Ipak, sjajne partije Tonyja Parkera koji je postigao 26 poena i Nanda De Coloa koji je ubacio 22 poena nisu dozvoljavali Kanadi da naprave iznenađenje.

Cory Joseph sa 20 poena i Melvin Ejim sa 19 poena bili su najbolji strijelci Kanade u ovom meču.

Na Olimpijadi će nastupiti 12 košarkaških reprezentacija, a to su Argentina (viceprvak Amerike), Australija (prvak Okeanije), Brazil (domaćin), Kina (prvak Azije), Litvanija (viceprvak Evrope), Nigerija (prvak Afrike), Španija (prvak Evrope), Sjedinjene Američke Države (prvak svijeta), Venecuela (prvak Amerike), Hrvatska, Srbija i Francuska (pobjednici kvalifikacijskih turnira).

Kvalifikacijski turnir za OI 2016:

Turnir u Torinu (Italija):

Polufinale. Hrvatska - Grčka 66:61 Polufinale: Italija - Meksiko 79:54

Finale: Hrvatska - Italija 84:78

Turnir u Beogradu (Srbija):

Polufinale: Srbija - Češka 96:72 Polufinale: Latvija - Portoriko 70:77

Finale: Srbija - Portoriko 108:77

Turnir na Filipinima:

Polufinale: Kanada - Novi Zeland 78:72 Polufinale: Francuska - Turska 75:63

Finale: Kanada - Francuska 83:74