Košarka
7

Final Four Eurolige: Fenerbahce bolji od Laborala nakon produžetka, u finalu igra protiv CSKA

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
U drugoj polufinalnoj utakmici Final Foura Eurolige koji se igrala u Berlinu Fenerbahce je nakon produžetka pobijedio Laboral Kutxu rezultatom 88:77. U regularnih 40 minuta bilo je 72:72. Izabranici Željke Obradovića sjajno su odigrali dodatnih pet minuta i zasluženo su slavili.

Fenerbahce je odmah na otvaranju utakmice nametnuo svoj ritam igre. Napravili su seriju 13:0. Prvu dionicu riješili su u svoju korsit rezultatom 23:15. Za turski klub najviše poena u prvih deset minuta postigao je Datome 5, dok je Udoh ubacio 4. S druge strane, kod Laborala je najefiskaniji bio Tillie sa 6 ubačenih poena.

Drugu četvrtinu bolje otvaraju izabranici Velimira Perasovića. Poveli su 7:2 i smanjili na 25:22. Briljirao je Bourousis. Ipak, Fenerbahce ponovo vraća na plus osam - 35:27. U tim trenucima raspoložen je bio Bogdanović. No, pred kraj druge dionice Laboral pravi mini seriju. Na odmor se odlazi sa minimalnom prednošću Turaka, bilo je 41:40.

U trećoj dionici Laboral Kutxa je bila bolja i riješila u svoju korist rezultatom 17:14, pa su došli do prednosti 57:55. Sve je sugerisalo da će biti zanimljivo u posljednjih deset minuta.

Na otvaranju posljednje dionice izabranici Velimira Perasovića prave seriju 5:0 za vodstvo 62:55. Potom uzvraćaju igrači Fenera. Sve je nagovještavalo neizvjesnu završnicu. U 36. minuti meča semafor je pokazivao 65:68 za Laboral. Do kraja je postignuto malo koševa, a krajnji rezultat bio je 72:72. Utakmica je otišla u produžetak.

U produžetku je bolji bio Fenerbahce koji je slavio 16:5. Bogdanović je za Fener ubacio 18 poene, dok je kod Laborala najefikasniji bio Bourousis sa 22 ubačena poena.

Finale CSKA – Fenerbahce igra se u nedjelju.