Košarka
755

FIBA zaprijetila kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji: Platite kotizaciju ili vas izbacujemo!

Piše: D. B.
Džanan Musa
Džanan Musa
Predstavnici FIBA-e su nakon večerašnje pobjede kadetske reprezentacije BiH nad Njemačkom zaprijetili našem timu izbacivanjem sa Eurobasketa ukoliko se ne uplati kotizacija od 10.000 eura.

"Imamo problema sa FIBA-om. Neposredno nakon utakmice je delegacija ove organizacije ušla u naš autobus i direktno zaprijetila da će nas izbaciti s takmičenja ako ne uplatimo kotizaciju za U16 reprezentaciju i njene nastupe u visini od 10.000 eura. Upozoreni smo da već ranije nismo platili neke kotizacije te da očekuju da to uradimo do sutra. Kako ćemo u tome uspjeti, ja zaista ne znam, kao ni šta će se dogoditi", rekao je direktor košarkaških reprezentacija Igor Stojanović.

Država se i dalje maćehinski odnosi prema perspektivnim i uspješnim bh. sportistima.

"Činjenica je da država ove godine nije izdvojila za reprezentaciju niti jednu marku te nas je tako dovela u ovu situaciju. Mi smo učestvovali i prošlih godina na prvenstvima ali smo novac dobijali od naših sponzora, Vlade Federacija BiH, Ministarstva za sport, Razvojne banke i Elektroprivrede, ali nažalest ove godine nemamo nijedan od tih ugovora sa nivoa Federacije. Vlada hoće da uštedi na reprezentacijama BiH, a vidite kako ovi momci igraju", rekao direktor reprezentacija.

Obećanje Vijeća ministara o novčanoj pomoći nije ispunjeno.

"Prije mjesec dana je objavljeno da će Vijeće ministara izdvojiti 100.000 KM, do danas ta odluka nije realizovana", kazao je Stojanović.

Riječi direktora reprezentacija je potvrdio i selektor kadetske reprezentacije Josip Pandža.

"Nakon utakmice i trenucima slavlja delegacija FIBA-e nam je saopćila da nećemo otići kući ako ne platimo kotizaciju u roku od dva dana, jer smo jedina reprezentacija koja nažalost zbog teške finansijske situacije to nije učinila", rekao je Pandža.