Košarka
0

FIBA traži 16 reprezentacija na OI

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz Međunarodne su košarkaške federacije (FIBA) od Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO) zatražili širenje postojećeg formata olimpijskoga košarkaškog turnira.

Umjesto dosadašnjeg sistema s 12, iz FIBA-e bi već na sljedećim Olimpijskim igrama, koje će se 2012. održati u Londonu, htjeli turnir sa 16 reprezentacija.

Inicijativu je u Ženevi, sjedištu FIBA-e, predstavio generalni sekretar organizacije Patrick Baumann, inače i sam član Međunarodnoga olimpijskog odbora.

Argument za nju činjenica je da je košarkaški turnir na Olimpijskim igrama redovito najgledaniji događaj nakon atletskih natjecanja. A kvaliteta košarke, misle u FIBA-i, u svakodnevnoj je ekspanziji...

  • Košarka je eksplodirala i vrijeme je da to u Međunarodnom olimpijskom odboru prepoznaju. Velik je nesrazmjer između stvarne vrijednosti košarke širom svijeta i činjenice da mnoge velike košarkaške nacije ne mogu nastupiti na olimpijskom turniru. Svjetsko košarkaško prvenstvo danas igraju 24 reprezentacije, a komotno bismo mogli prijeći na sistem s 32. Na koncu, sa 16 bismo ekipa u turniru lakše rasporedili termine i suzili turnir, obzirom da bi sudionici igrali dvije utakmice manje nego dosad. Time bi mogli završiti turnir unutar 13 dana - obrazložio je Baumann.

O ovom će prijedlogu odlučiti 15-eročlani Izvršni odbor MOO-a, koji će tokom augusta zasjedati u Berlinu.

FIBA je također izrazila vjeru da će Turska uspjeti osigurati infrastrukturne uvjete za održavanje Svjetskog prvenstva u košarci sljedeće godine. Probem je što izgradnja objekata u Turskoj kasni.

Petnaesti su juna iz FIBA-e odredili kao rok za početak gradnje dvorane od 10.000 mjesta u Antalyji. Ne ispune li u gradskom poglavarstvu uvjet, Antalyja će izgubiti domaćinstvo u korist Kayserija.

Ostala su tri grada domaćina Ankara, Istanbul i Izmir. U Ankari se još uvijek gradi Arena kapaciteta 22.500 mjesta. Turci su obećali da će sve dvorane biti završene do ožujka sljedeće godine.

Svjetsko prvenstvo 24 ekipe održat će se od 28. augusta do 12. septembra 2010. godine.