Košarka
8

FIBA-ina rang lista: BiH stagnira, Srbija na sedmoj, a Hrvatska na 12. poziciji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosna i Hercegovina nije napredovala na novoj rang listi Svjetske košarkaške federacije, Hrvatska i Srbija skočile su za četiri mjesta.

Svjetska košarkaška federacija je u nedjelju prezentovala novu rang listu reprezentacija svijeta na kojoj prvo mjesto zauzima ekipa Sjedinjenih Američkih Država.

Reprezentacija BiH ostala je na 57. poziciji sa osam bodova. Nije se pomjerala ni ekipa Crne Gore – ostala je na 74. mjestu sa svoja tri boda.

Najveći pad zabilježila je reprezentacija Italije koja je sa 21. pozicije pala na 36. mjesto. Najveći uspon postigle su reprezentacije Senegala, Dominikanske Republike i Meksika.

Vrh tabele drže spomenuti SAD sa 1040 bodova, a zatim slijede Španija sa 705, Argentina sa 455 i Litvanija sa 447 bodova. Peta je Francuska koja je napredovala za tri pozicije, a Grčka koja je na posljednjoj rang listi zauzimala petu poziciju sada je na 10. mjestu.

Srbija je došla na 7. mjesto FIBA-ine rang liste (334 boda), Hrvatska na 12. (182 boda), a prati je Slovenija koja je na 13. poziciji (168 bodova).