Košarka
5

Eurobasket: Veliki trijumf bh. košarkaša nad Izraelom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u trećem kolu ostvarila je prvi trijumf na ovogodišnjem Eurobasketu porazivši selekciju Izraela rezultatom 86:84 nakon produžetka.

Bh. tim je loše otvorio meč, ali je odlična igra u trećem i donekle u četvrtom periodu našim košarkašima donijela produžetak u kojemu smo hrabrom igrom uspjeli doći do prvog trijumfa na smotri najboljih reprezentacija starog kontinenta.

Bosanskohercegovački košarkaši katastrofalno su započeli meč, pa je rezultat nakon prvog perioda glasio 29:16 u korist nadmoćnog Izraela. Naši košarkaši tokom prvih deset minuta nisu uspjeli odbraniti gotovo niti jedan napad, dok su u napadu početnički griješili uz dosta isforsiranih šuteva koji su završavali promašajima. Samo je sam početak protekao u zadovoljavajućoj igri, pa smo nakon nekoliko minuta imali vodstvo 7:6 koje nam je laganim poenima donio Nemanja Gordić. Odmah potom uslijedila je serija Izraelaca od 10:0, nakon čega je prednost naših protivnika konstantno rasla.

U drugom periodu smo zaigrali nešto bolje. Odbrana je u uvodnim minutama djelovala odlično, a sve je sa dva vezana pogotka sa distance upotpunio Marko Šutalo. Potom je uslijedio time out izraelskog selektora nakon čega su naši protivnici zaigrali nešto bolje. Uspjeli su serijom 5:0 za kratko vrijeme vratiti ugodnih deset poena prednosti. Upravo je s prednošću Izraela od deset koševa okončano prvo poluvrijeme današnje utakmice. Rezultat je glasio 45:35 u korist našeg protivnika.

Treći period smo otvorili dosta loše dozvolivši Izraelcima da u jednom trenutku odu i na plus petnaest. U nastavku smo ipak zaigrali mnogo bolje, pa se prednost našeg protivnika polako topila. Andrija Stipanović se lavovski borio pod izraelskim košem, a raspoloženi su bili i Nemanja Gordić i Renfroe. Upravo smo pogotkom Gordića za tri poena u samom finišu trećeg perioda poveli 60:58. Izraelci su potom izjednačili, da bi Stipanović promašio dva slobodna bacanja za novo vodstvo. Posljedni period započeo je pri rezultatu 60:60.

U četvrtoj četvrtini Duško Ivanović na parket je poslao Muhameda Pašalića, a ovaj se već na startu odužio pogotkom za tri poena koji nam je donio vodstvo 65:63. Nešto kasnije na sličan način pogodio je i Gordić za 69:67. Naša odbrana i ofanzivni skok u tim trenucima funkcionisali su bezprijekorno, pa smo bez obzira na niz promašaja duži period održali prednost od dva poena. Uslijedio je neizvjestan finiš u kojemu su naši igrači nažalost promašili niz otvorenih šuteva što Izraelci na sreću nisu iskoristili. Iako se činilo da smo u bezizlaznoj situaciji, u samom finišu smo u igri živaca uspjeli izjednačiti sa zvukom sirene. Kikanović je pogodio šut za tri poena i postavio rezultat regularnog dijela, 75:75. Uslijedili su produžeci.

Izraelci su bolje otvorili produžetak, pa su poslije nepune minute imali prednost od pet poena nakon što je raspoloženi Mekel pogodio šut za tri poena. Minutu ipo prije kraja Nemanja Gordić je pogotkom za dva poena bh. timu donio izjednačenje rezultata, 82:82. Pobjedonosni koš u posljednjem napadu postigao je Elmedin Kikanović.

Eurobasket, treće kolo:

BiH - Izrael 86:84