Košarka
1

Eurobasket: Litvanija uništila hrvatski san o ulasku u finale

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski košarkaši ipak neće igrati u finalu Eurobasketa, koji će u nedjelju završiti u Sloveniji. U polufinalnom susretu Litvanija je bila dominantna, vodila je od početka do kraja i pobijedila 77-62.

Bio je ovo sedmi međsuboni meč ove dvije reprezentacije na velikim takmičenjima i opet je, sedmi put, pobijedila Litvanija. Za Hrvatsku je ovo bio drugi poraz na prvenstvu, nakon onog startnog od Španije, a baš kao i na otvorenju Eurobasketa, tako je i ovaj put Hrvatska ostala bez snage, pameti i rješenja za suparnika.

Hrvatska se dobro držala tokom prvog poluvremena, na odmor se otišlo uz tek 40-37 za Litvuniju. No, kraj je označila treća četvrtina koja je završila uz 21-8 Litvanije, s tim da su hrvatski košarkaši u skoro devet minuta tog dijela susreta ubacili samo tri poena.

Kompletno gledano, vrlo brzo je bilo jasno da će Hrvatska morati odigrati uvjerljivo najbolju utakmicu za slavlje protiv Litvanije. U napadu je Hrvatska imala silnih problema, pa je tek Bojan Bogdanović ponekad znao kako s litvanskom odbranom. Uostalom, Hrvatska je pogodila samo tri od 22 trice, imala je i dvanaest izgubljenih lopti, a u prvom dijelu apsolutno niko nije uspio zaustaviti Linasa Kleizu (17 poena u prvom dijelu). I hrvatska odbrana je bila prilično ispod nivoa prijašnjih mečeva.

Ključ je, dakle, bila treća četvrtina kada napadački niko od Hrvata nije mogao doslovno ništa. I čim je Litvanija otišla na preko 15 poena razlike, bilo je jasno da povratka za Hrvatsku više nema.

Momcima Jasmina Repeša ostaje tako borba za bronzanu medalju. Suparnik će biti poraženi iz večerašnjeg drugog polufinala u kojem igraju Španija i Francuska.

Kod Hrvatske je najbolji bio Bogdanović sa 15 poena, ali i svih pet promašenih trica. Niko drugi nije bio dvocifreni po broju poena u Hrvatskoj, a izdvojimo još Krunu Simona (devet poena, tri skoka i dva asista) i Antu Tomića (sedam poena i šest skokova).

Kod Litvanije je Jonas Maciulis postigao 23 poena uz šest skokova, dok je Linas Kleiza ogled završio s 22 poena i 11 skokova.

Eurobasket, polufinale:

Litvanija - Hrvatska 77-62