Košarka
0

Eurobasket: Hrvatska pobijedila Italiju i ušla u četvrtfinale

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Italiju sa 76-68 u 2. kolu drugog kruga Evropskog prvenstva u Sloveniji, te na taj način potvrdila plasman u četvrtfinale.

Šesta je to uzastopna pobjeda igrača Jasmina Repeše i sada im u ponedjeljak preostaje dvoboj protiv Grčke u kojem će loviti prvo mjesto u grupi F.

Hrvatska je napadački vrlo loše krenula u utakmicu. Izvana ništa nije ulazilo, a ni prednost u visini nisu koristili. Rezultat toga je bio šut iz igre 4-18 u prvih deset minuta. U istom su ritmu Repešini izabranici nastavili i na početku druge četvrtine, pa su Talijani pobjegli na velikih plus 13 (24-11). No, onda je Bojan Bogdanović ubacio sedam koševa zaredom za hrvatsku reprezentaciju, trice su dodali Roko Ukić i Dontaye Draper i Hrvatska je napokon uhvatila priključak i na poluvrijeme otišla s prihvatljivih pet koševa minusa (31-36).

Drugo je poluvrijeme donijelo preporod Hrvata. Po dvije su trice odmah na početku ubacili Bogdanović i Krunoslav Simon, hrvatska je reprezentacija konačno povela, a nakon toga i nastavila podizati prednost pored šokiranih Talijana, sve do 57-45 na kraju treće četvrtine.

Dobro je Hrvatska otvorila i zadnju dionicu, povećala vodstvo do 64-49, a onda su počeli problemi. Hrvati su počeli komplicirati u napadu i Talijani su serijom 17-6 uveli dvoboj u neizvjesnu završnicu. Ipak, hrvatska je izabrana vrsta posljednje dvije minute odigrala pribrano i osigurala pobjedu i četvrtfinale. Italija je, pak, poslije pet pobjeda u prvom krugu sada dvaput zaredom poražena i čeka je težak posao da bi prošla u nokaut-fazu.

Sjajni Bogdanović je zaključio subotnji ogled s 18 koševa, Simon je dodao 14, Ukić 13, a Draper 12 poena. Kod Talijana je najraspoloženiji bio Luigi Datome s 24 koša i sedam skokova.

Eurobasket, grupa F, 2. kolo:

Hrvatska - Italija 76-68

Redoslijed: 1. Hrvatska 3-1, 2. Slovenija 2-1 (-1), 3. Italija 2-2, 4. Španjolska 1-2 (-1), 5. Grčka 1-2 (-1), 6. Finska 1-2 (-1)