Košarka
0

Eurobasket: Hrvatska i Francuska iskoristile prednost domaćeg terena na startu

Klix.ba
Posljednja četiri meča prvog dana Eurobasketa ponudila su neizvjesnost i uzbudljive završnice, a pobjednik na utakmici Finska – Francuska odlučen je tek nakon produžetka.

Litvanija je za pola koša bila uspješnija od Ukrajine. Meč je okončan rezultatom 69:68 u korist Litvanaca. Dobra igra u posljednjoj dionici Ukrajincima ipak nije donijela preokret na kraju. Prvo ime susreta bio je Jankauskas sa 22 poena.

Regularni dio meča između Francuske i Finske okončan je rezultatom 81:81, da bi u produžetku domaći tim ipak smogao snage ostvariti prvi trijumf konačnim rezultatom 97:87. Fince je poraza koštala loša igra u produžetku u kojemu su za pet minuta uspjeli postići svega šest poena.

Prednost domaćeg terena iskoristila je i selekcija Hrvatske koja je porazila neugodnu Sloveniju rezultatom 83:70. Otvaranje utakmice proteklo je u boljoj igri Slovenije koja je prvi period riješila u svoju korist rezultatom 23:17. U nastavku je zaigrala Hrvatska koja je do poluvremena preokrenula rezultat nošena velikom podrškom sa tribina. Slovenija se do kraja nije uspjela oporaviti, pa je upisala zaslužen poraz na startu Eurobasketa. Hrvatsku su do pobjede odveli Simon, Hezonja i Žorić.

Neizvjesno je bilo i na meču Italije i Turske koji je na kraju pripao Turcima rezultatom 89:87. Prvi period meča protekao je u potpunoj dominaciji Turske koja je ostvarila prednost od trinaest koševa. U nastavku su se Italijani vratili u život, ali na kraju do pobjede nisu uspjeli.

Eurobasket, prvo kolo:

Turska – Italija 89:87 Francuska – Finska 97:87

Litvanija – Ukrajina 69:68 Hrvatska – Slovenija 83:70