Košarka
0

Eurobasket: Česi bolji od Gruzije, Srbi, Francuzi i Talijani u drugom krugu

Totalsport
Košarkaška reprezentacija Češke iznenadila je Gruziju u 4. kolu grupe C Europskog prvenstva u Sloveniji, te slavila rezultatom 95-79.

Razlog ovog iznenađujućeg poraza Gruzije leži u činjenici da je Češka u prvom poluvremenu ubacila čak 54 poena, odnosno da je lopta prolazila kroz mrežicu kako su god i odakle to htjeli češki košarkaši. Razlika je za nastavak susreta jednostavno bila nenadoknadiva za Gruzijce, koji su vjerojatno bili i fizički i psihički prazni nakon propuštene prilike protiv Slovenije dan ranije i Hrvatske prije tri dana.

Jan Vesely je uništio gruzijsku obranu s 27 poena i 10 skokova, a njemu se s 20 poena, šest skokova i sedam asistencija priključio i Tomaš Satoransky. Kod Gruzijaca su George Cintadze i Manučar Markoišvili ubacili po 20 poena.

Iznenađenje su u grupi D priredili Talijani, koji su i dalje nepobjedivi. Danas (nedjelja) su bili bolji od Grčke s 81-72, a tom su pobjedom osigurali prvo mjesto u grupi. Treba napomenuti da su Grci igrali bez Vassilisa Spanoulisa zbog povrede stopala.

Marco Belinelli bio je najefikasniji s 23 poena i sedam skokova, a pomoć je dobio od Luigija Datomea, koji je pak sudjelovao u velikoj pobjedi talijanske reprezentacije s 19 koševa. Grke je predvodio Nikos Zizis sa 16 koševa.

I Francuska, koja je sa 77-71 bila bolja od ugodnog iznenađenja Eurobasketa Ukrajine, je pobjedom osigurala drugi krug. Nakon izjednačene tri četvrtine utakmicu je u posljednjih 10 minuta prelomio Tony Parker, koji je u konačnici ubacio 28 poena. Boris Diaw pridodao je 15. Kod Ukrajinaca je Eugene Jeter ubacio 20 koševa.

Nakon iznenađujućeg poraza od Makedonije, Srbija je pobjedom 80-71 nad Latvijom osigurala drugu fazu natjecanja. Susjede je do pobjede predvodio Nenad Krstić s 25 poena, dok su po 11 upisali Nemanja Bjelica i Raško Katić.

EP košarkaša, 4. kolo:

Grupa A

Velika Britanija – Njemačka 81-74

Francuska – Ukrajina 77-71

Belgija – Izrael (kasnije)

 

Grupa B

BiH – Makedonija 62-54

Srbija – Latvija 80-71

Litva – Crna Gora (kasnije)

Grupa C

Španija – Poljska 89-53

Češka – Gruzija 95-79

Slovenija – Hrvatska (kasnije)

Grupa D

Finska – Rusija 86-83, produžetak

Italija – Grčka 81-72

Turska – Švedska (kasnije)