Košarka
380

Emir Sulejmanović: U julu ću dobiti pravo nastupa za BiH, ali poziv moram zaslužiti

Piše: D. B.
Dvadesetogodišnji bh. košarkaš i član Barcelone B Emir Sulejmanović nalazi se u Sarajevu gdje trenira i održava svoju formu, a kada to vrijeme dozvoli, uživa u ljepotama glavnog grada BiH. S njim smo razgovarali o dugoočekivanom sticanju prava na nastup za BiH, protekloj sezoni u Španiji, reprezentaciji i planovima za budućnost.

Sulejmanović će u julu napokon steći pravo nastupa za reprezentaciju BiH. Prema pravilima FIBA-e, kada napuni 21 godinu, što će se dogoditi 13. jula, moći će promijeniti trenutno finsko sportsko državljanstvo, nakon čega neće postojati prepreke da obuče najdraži dres. Čekanju na dozvolu će uskoro doći kraj, a onda ga čeka još jedan izazov, borba za poziv u državni tim.

"U kontaktu sam sa Savezom, nadam se da će papiri biti završeni. Napunit ću 21 godinu 13. jula, nakon čega ne bi trebalo biti problema za promjenu sportskog državljanstva. Tako nalažu pravila FIBA-e. Moći ću igrati za reprezentaciju BiH, ali poziv moram zaslužiti. Nadam se da ću biti na širem spisku, ostalo je sve na meni. Jedva čekam da dobijem pravo nastupa za BiH", izjavio je Sulejmanović.

Košarkaški Zmajevi će se za odlazak na Evropsko prvenstvo 2017. godine boriti protiv Švedske i Rusije u grupi C kvalifikacija koje se igraju od 31. augusta do 17. septembra. Mladi bh. košarkaš vjeruje da će reprezentacija BiH zaigrati na Eurobasketu. Njegova namjera je da zasluži poziv i pomogne reprezentaciji na putu do ostvarenja cilja.

"BiH ima dobre šanse ako bude kompletna. Imamo dobre, kvalitetne igrače. Moramo raditi, vjerovati u uspjeh. Borit ću se da zaslužim mjesto u reprezentaciji, ali je selektor taj koji bira ekipu", rekao je dvadesetogodišnji košarkaš.

U Barceloni zadovoljan, ali ima i drugih ponuda

Nakon kraće posudbe u Italiju, Emir je proteklu sezonu proveo igrajući za Barcelonu B i poprilično je zadovoljan svojim nastupima.

"Prošle sezone sam bio posuđen u Italiju na mjesec dana, gdje sam odigrao četiri utakmice za Capo d'Orlando. Ove sezone sam igrao za drugu ekipu Barcelone u drugoj španskoj ligi i zadovoljan sam onim što sam napravio. Preuzimao sam više odgovornosti, a dosta sam i naučio jer su došli Jaka Lakovič i Luboš Barton. To su dvojica iskusnih igrača, tako da sam imao od koga učiti. Imao sam prosjek od 12,7 poena i 8,6 skokova. Naravno, mogu još bolje, samo moram nastaviti naporno raditi", kazao je Sulejmanović.

Iako nije izboren playoff, sezona je pozitivno ocijenjena.

"Bila je ovo dobra sezona za nas, završili smo jednu poziciju izvan playoffa. Cijele sezone smo bili u tom playoffu, željeli smo se plasirati i odigrati još utakmica, ali nažalost nismo uspjeli. Vezali smo šest poraza i ostali bez playoffa", riječi su našeg sagovornika.

Cilj mladog košarkaša je da zaigra u prvom timu, a priliku u Barci još uvijek nije dobio.

"Cijelu prošlu godinu sam bio u rosteru prvog tima, ali nisam dobio pravu priliku. Trudim se i čekam priliku, želim biti spreman da je iskoristim. Konkurencija je uvijek jaka, dođu novi igrači pa nema puno prostora za mlade igrače", istakao je Emir.

Pred njim je važan period u kojem mora donijeti ispravne odluke. Da li će produžiti ugovor s Barcom ili će prihvatiti neku od ponuda drugih klubova, još uvijek nije poznato.

"Moj ugovor je istekao, ali ima opcija produženja na dvije godine. Ponuda drugih klubova ima, zainteresovani su za moje usluge. Radi se o timovima iz prvih liga. Idealno bi bilo da produžim ugovor s Barcelonom pa onda odem na neku posudbu. Vidjet ćemo, ima još vremena da razmotrim ponude i izaberem najbolju opciju. Najbliži sam ostanku u Španiji", otkrio je Sulejmanović.

Čeka ga kamp u Trevisu i dokazivanje pred skautima iz NBA lige

On se trenutno nalazi u Sarajevu, gdje se priprema za kamp u Trevisu. Tamo će ga gledati skauti NBA klubova.

"Nakon završetka sezone, posjetio sam brata u Finskoj, a onda sam stigao u Sarajevo i krenuo s radom. Pripremam se za kamp u Trevisu koji počinje 10. juna i traje tri dana. Doći će mnogo kvalitetnih igrača koje će posmatrati skauti iz NBA lige. Ako se dobro pokažem tamo, možda dođe još koja ponuda", izjavio je perspektivni košarkaš.

Trenira i uživa u Sarajevu

Vremena za odmor ima veoma malo zbog napornih treninga, a koristi ga u društvu djevojke.

"U Sarajevu sam gotovo mjesec dana, treniram svakodnevno i nema baš vremena za odmor. Moram raditi i popraviti neke detalje, a vremena za odmor će biti. Nisam nigdje dalje išao, uglavnom vrijeme provodim u gradu. Moja djevojka je iz Sarajeva, zajedno smo nekoliko mjeseci, pa vrijeme provodim s njom i na treninzima", rekao je Emir.

Njemu je uvijek lijepo u Sarajevu, posebno u vrijeme ramazana.

"U Sarajevu je uvijek dobra atmosfera, osjećam se kao kod kuće među našim ljudima. Drugačije je kad odeš negdje u inozemstvo. Ovdje baš uživam", završio je Sulejmanović.