Euroliga, Final Four
0

Ekipa Panathinaikosa prvak Evrope

Totalsport
Košarkaši Panathinaikosa osvojili su svoj šesti naslov najbolje euroligaške ekipe pobjedom u finalu Final Four turnira protiv Maccabija iz Tel Aviva. U Barceloni je bilo 78-70 za atenski klub.

Pod vodstvom Željka Obradovića grčki je klub stigao do svog petog naslova nakon 2000. godine, a samom srpskom stručnjaku, najtrofejnijem u histtoriji takmičenja, nedjeljni naslov ukupno je osmi u iznimno uspješnoj i trofejima ovjenčanoj trenerskoj karijeri.

Dimitris Diamantidis iz Panathinaikosa izabran za najkorisnijeg košarkaša tokom ove sezone u Euroligi, opravdao je nagradu novim dobrim izdanjem, pa je susret završio uz 16 poena, pet skokova, ali i devet asistencija. Donijelo mu je to MVP-naslov i završnice turnira, njegov ukupno drugi.

Na visini zadatka bio je i Mike Batiste s učinkom od 18 ubačenih koševa i šest uhvaćenih lopti.

Chuck Edison (17 poena, sedam skokova) i Jeremy Pargo (12 koševa, pet skokova, devet asistencija, ali i šest izgubljenih lopti) bili su najbolji u redovima Maccabija, no nisu uspjeli suigrače odvesti do šestoga klupskog naslova najbolje ekipe Starog kontinenta.

Dodajmo da je Diamantidis na Final Fouru u dvije utakmice suigračima podijelio 18 asistencija, što je rekord te faze takmičenja. Zajedno s Pargom najbolji je asistent utakmice za naslov (obojica po devet) svih vremena.

Samo je Real Madrid osvojio više euroligaških naslova od Panathinaikosa. Osam ukupno.

  Euroliga, Final Four:

finale

Panathinaikos - Maccabi 78-70

za treće mjesto

Montepaschi Siena - Real Madrid 80-62