Košarka
0

Džemić o saradnji KK Bosna-Royal i KK Realway: Želimo privući talente i omogućiti im razvoj

Klix.ba
Nedim Džemić
Nedim Džemić
U cilju unapređenja košarke te stvaranja najboljih mogućih uslova za rad sa talentiranim mladim igračima, prije nekoliko dana dogovorena je saradnja između KK Bosna, najvećeg košarkaškog kluba u Bosni i Hercegovini i KK Realway, koji je kroz godine iza nas postao prepoznatljiv brend kada je u pitanju rad sa mlađim kategorijama.

U sklopu KK Realway tako već godinama djeluje najveća škola košarke, ali i razvojni omladinski pogon, koji je postizao velike rezultate u radu sa mladima i koji je afirmirao veliki broj mladih igrača, među kojima se nalazi i veliki broj reprezentativaca naše zemlje.

Saradnja između KK Bosna i KK Realway isključivo je bazirana na razvoju omladinskog pogona (pionira, kadeta i juniora), u čemu će studentima pomoći treneri KK Realway Mustafa Đuzel, Muamer Kurić i Enes Hadžihalilović, uz koordinatora Adnana Subašića, kako bi svoje veliko trenersko iskustvo mogli prenijeti igračima oba kluba, koji će naredne sezone nastupati zajedno pod imenom KK Bosna. i u KK Bosna i KK Realway vjeruju kako je ova saradnja pravi put da se imenu nekadašnjeg košarkaškog prvaka Evrope, vrati stari sjaj, a to bez rada u omladinskim kategorijama nije moguće.

"U prvoj sezoni za KK Bosna će nastupati većinom igrači iz KK Realway, ali postepenim jačanjem vratit ćemo povjerenje, ne samo mladim talentima, nego svima koji će prepoznati pravu priliku. Uz to, želimo privući sve talente širom zemlje i omogućiti im dalji razvoj, jer za to imamo kvalitetna trenerska imena, ali i resurse", kaže Nedim Džemić, predsjednik KK Realway.

Uz sve nabrojano, važno je naglasiti da se na ovaj način želi dodatno popularizirati košarka kod najmlađih, a pozitivan trend oko seniorskog tima KK Bosna, jasan je signal kako u budućnosti ni ABA liga nije daleko.

"To bi vratilo publiku u dvoranu, ali bi okupilo i veći broj djece, koja bi izabrala košarku i sport uopšte, jer naš je cilj da stvaramo dobre sportiste, ali još bolje ljude, koji će u zrelim godinama sigurno koračati kroz život i izabrati, baš kao što to ime naše škole i govori - Pravi put", dodao je Džemić.

Na kraju, na ovaj način omogućeno je da svi istaknuti pojedinci iz Realway škole košarke imaju jasan put razvoja od upisa u školu košarke, kao prve stepenice, zatim učenja i usvajanja, takmičenja u Kids ligi, te ulaska u omladinski pogon, prolaska kroz sve selekcije i mogućnosti igranja u Ligi 13 KS BiH, ali i u ABA ligi i afirmaciji na seniorskom planu.