Košarka
1.2k

Džanan Musa u najboljoj petorci U17 Svjetskog prvenstva, Collin Sexton MVP

Piše: E. B.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Džanan Musa, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva za kadete, uvršten je u najbolju petorku turnira koji je danas završen u španskoj Zaragozi.

Musa, koji je na turniru prosječno bilježio 34 poena, 8,1 skok, 3 asistencije, 1,4 ukradene lopte i 0,9 blokada, je sasvim zasluženo dobio mjesto među pet najboljih igrača Svjetskog prvenstva.

Musa, MVP prošlogodišnjeg U16 Evropskog prvenstva u Litvaniji, je u utakmici protiv Tajvana postavio rekord U17 Svjetskih prvenstava postigavši 50 poena za samo 27 minuta na parketu, a samo u utakmici protiv Francuske nije prebacio 30 poena.

Musa je igrač sa ubjedljivo najvećim indeksom korisnosti (27,7), no nije mu dodijeljena nagrada za najkorisnijeg igrača turnira zbog toga što je naša selekcija završila takmičenje tek na devetom mjestu.

Umjesto njemu, MVP nagrada pripala je najboljem igraču četverostrukog uzastopnog prvaka, selekcije SAD-a, Collinu Sextonu. Američki playmaker je imao prosjek od 17 ubačenih poena po meču, četiri skoka i 4,2 asistencije po meču.

Uz Sextona i Musu, u idealnoj petorci se nalaze još Arnas Velička (Litvanija), Sergi Martinez (Španija) i Wendell Carter Jr. (SAD).

Prvenstvo su ponovo osvojile Sjedinjene Američke Države koje su osvojile i prethodna tri izdanja. SAD je u finalu rezultatom 96:56 savladao Tursku. Treće mjesto zauzela je Litvanija koja je rezultatom 81:63 pobijedila Španiju.