Košarka
535

Donijeli beskrajnu radost naciji: Zlatni kadeti prije godinu dana postali prvaci Evrope

Piše: Edin Isanović
Kadetski košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili su zlato na Eurobasketu u Litvaniji prije tačno godinu dana. Šesnaeste augustovske večeri pobijedili su na domaćem terenu Litvaniju rezultatom 85:83.

Trijumf u Kaunasu donio je beskrajnu radost naciji, a Evropi i svijetu pokazao da BiH ima sjajnu budućnost.

Kruna svega bio je trijumf u Kaunasu

Izabranici Josipa Pandže eliminisali su u četvrtfinalu Njemačku, a u polufinalu Španiju i napravili su veliko iznenađenje. U finalnom dvoboju odmjerili su snage protiv moćne Litvanije, najefikasnije selekcije prvenstva. Slavili su pobjedu za historiju. Ljubitelji čarobne igre pod obručima upoznali su na toj kontinentalnoj smotri sjajnog igrača - Džanana Musu.

Ostat će upamćen kao jedini igrač prvenstva koji je bio u top 5 u tri najvažnija parametra košarkaške igre - poeni, skokovi i asistencije. Bio je vođa generacije, a od njega se u budućnosti očekuju novi uspjesi. Musa je rođen u Bihaću 1999. godine.

Kadeti su u 2015. godini briljirali. Prvo su na Ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji dotakli vrh. Pobjeđivali su redom Letoniju, Gruziju, Tursku, Njemačku i na kraju Španiju rezultatom 89:79. Nakon toga uslijedio je odlazak na prvenstvo Evrope u Litvaniji. Predvođeni sjajnim trenerom Josipom Pandžom vrijedno su analizirali suparnike i potajno očekivali uspjeh. Iz utakmice u utakmicu igrali su sve bolje i pomalo neočekivano stigli su do finala. Kruna svega bio je trijumf protiv Litvanije 16. augusta 2015.

Navijači u centru grada klicali mladim košarkašima

Igor Stojanović, bivši direktor svih košarkaših reprezentacija, u jednom od intervjua za Klix.ba opisao je atmosferu pred finale s Litvanijom.

"Pamtim da su momci naglasili: još je rano, nećemo stati. Finale pred pet hiljada Litvanaca, najveći litvanski košarkaš svih vremena Arvidas Sabonis čeka kraj da dodijeli zlatne medalje litvanskoj kadetskoj reprezentaciji, samo Bosna i Hercegovina nije dala dozvolu. Bila je to sjajna utakmica kapitena Džanana Muse koji je proglašen za najboljeg igrača turnira, kao i Njegoša Sikiraša koji je također u najboljoj petorci turnira. Četiri topa sa konfetama su bila pripremljena za proslavu, na kraju su Litvanci izvukli samo jedan. Dvorana se brzo ispraznila, poslije toga uslijedila je nezaboravna proslava u Sarajevu ispred Vječne vatre. Ostvarenje mog životnog sna. Sve ostalo je historija", rekao je tada Stojanović.

Doček u gradu na Miljacki bio je nezaboravan. Više od 50.000 navijača u centru grada klicalo je mladim bh. košarkašima. Selektor Josip Pandža za naš portal je u jednom od intervjua naglasio:

"Nismo to mogli ni predvidjeti. Najavljeno je, ali sam očekivao mnogo manje navijača. Kada smo došli to je bila bajka. Stalno ponavljam, volio bih da svi ljudi dožive ono što smo mi imali priliku. To pokazuje kako našim ljudima malo treba da se okupe i da uspjeh zbližava. Sve je to jedna lijepa priča", tvrdio je tada Pandža.

Bio je to poduhvat nad poduhvatima. Brilijantna izvedba Pandžinih košarkaša, sportskih miljenika.