Francuzi nemoćni
0

Dominantni Španci odbranili titulu prvaka Evrope

FENA
Španci na krovu Evrope
Španci na krovu Evrope
Košarkaši Španije su savladali reprezentaciju Francuske sa 98:85 (25:20, 25:21, 25:21, 23:23) i tako odbranili titulu evropskih košarkaških prvaka na Eurobasketu održanom u Litvaniji.

Juan Carlos Navarro bio je najefikasniji igrač utakmice sa 27 poena. Pau Gasol je ostvario "double-double" učinak od 17 poena i deset sokova, a 17 poena ubacio je i Jose Calderon.

Najraspoloženiji u reprezentaciji Francuske bio je Tony Parker sa 26 poena te po pet skokova i asistencija. Boris Diaw je postigao 12, a Joakim Noah 11 poena uz osam skokova.

Španija i Francuska su plasmanom u finale izborile plasman na olimpijske igre u Londonu.

Treće mjesto osvojila je Rusija koja je savladala Makedoniju sa 72:68. U susretu za peto mjesto Litvanija je savladala Grčku sa 73:69, dok je Slovenija u meču za sedmo mjesto pobijedila Srbiju 72:68.

Košarkaški reprezentativac Španije Juan Carlos Navarro proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Pored Navarra, u idealnoj petorci prvenstva su još Francuz Tony Parker, Bo McCalebb (Makedonija), Andrej Kirilenko (Rusija) i Pau Gasol (Španija).