Mirza Begić
0

"Dolazak u Real je ostvarenje dječačkog sna"

Totalsport
Mirza Begić
Mirza Begić
Mirza Begić, bosanski košarkaš sa slovenskim državljanstvom, vrlo je sretan što je njegov transfer iz litvanskog Žalgirisa u madridski Real ipak ostvaren.

"Ovo je ostvarenje sna. To je san koji sam imao još kao dječak, da zaigram za Real Madrid. Hvala predsjedniku kluba i svima koji su omogućili moj dolazak u Real", kaže 220 centimetara visoki centar Begić, koji je s Realom potpisao ugovor do kraja sezone 2012/13.

Između ostalih, Begić je u karijeri branio boje ljubljanske Olimpije i bolonjskog Virtusa, a od 2009. godine bio je članom Žalgirisa. Nastupajući za Žalgiris u prvom dijelu sezone u Euroligi prosječno je upisivao 9.7 koševa i 4.8 skokova, a 2.3 blokade po susretu priskrbile su mu epitet najboljeg blokera dosadašnjeg dijela takmičenja.

Begić će u Realu nositi broj 16, a u ''kraljevskom klubu'' vjeruju da će im omogućiti dodatnu širinu pod koševima i da će kvalitetno surađivati s našim Antom Tomićem i D'orom Fischerom.

"Znam da je konkurencija jaka i da ovdje ima jako dobrih visokih igrača. Naravno, na treneru je odluka tko će igrati, a ja se želim što prije prilagoditi i pomoći najviše što mogu ekipi".

Real je transfer Begića iz Žalgirisa ostvario u ''pet do 12'', kada je u pitanju registracija igrača za drugi krug Eurolige.

"Nisam znao šta će se dogoditi, hoće li me Žalgiris pustiti ili ne. Najvažnije da je sada sve to riješeno".

Begić kaže da nije puno pričao s legendom Žalgirisa i bivšim centrom Reala Arvidasom Sabonisom.

"Susretali smo se, ali jedva bih progovorio s njim koju riječ. Njega je samo zanimalo doći vidjeti utakmice Žalgirisa".