Košarka
0

Dogovor postignut - Shaq dolazi kod LeBrona

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Bilo je samo pitanje hoće li Phoenix prihvatiti ponudu Clevelanda i po svim američkim izvorima upravo se to i dogodilo. Shaquille O'Neal je na putu prema Clevelandu.

U veljači ove godine se prvi put, ali potiho, spominjala moguća promjena između Clevelanda i Phoenixa. Nakon kraja sezone Cleveland i njihov glavni menadžer Danny Ferry su pojačali pritisak na Phoenix, sa željom da u svoje redove dovedu 37-godišnjeg centra Shaquillea O'Neala.

Moguću zamjenu su stopirali u Phoenixu, koji su vagali ponudu Clevelanda i na samom začetku razgovora nisu u potpunosti bili zadovoljni ponudom da dobiju centra Bena Wallacea i Sašu Pavlovića.

Ipak, prijateljski dogovor dva generalna menadžera je postignut. Danny Ferry (Cleveland) i Steve Kerr (Phoenix) su u igračkim danima igrali zajedno u San Antoniju, a prijateljstvo traje i danas.

Kako navodi ESPN Phoenix će izgubiti Shaqa, a dobit će, osim Bena Wallacea (zarađivao u Cavsima 14 miliona američkih dolara) i Saše Pavlovića (zarađivao 4,9 miliona), i 46. izbor na draftu, koji se održava u noći s četvrtka na petak po našem vremenu, u njujorškom Madison Square Gardenu. Dobit će i pola miliona američkih dolara.

Čelništvo Clevelanda je bilo strahovito ljuto nakon ovog doigravanja, jer su uprkos najboljem omjeru u regularnom dijelu (66-16) posrnuli u finalu Istoka protiv Orlanda. U tim utakmicama su najveći problem imali pod košem gdje nisu mogli zaustaviti Dwighta Howarda. Zato je traženje centra bio njihov primarni zadatak.

Istovremeno, dok su radili na poslu s Phoenixom, razgovarali su s New Orleansom i pokušavali izvesti razmjenu s Tysonom Chandlerom. No, Shaq je bio njihova prva želja, jer je igraču koji je nastupio na 15. All Stars utakmica, ostala samo još jedna sezona pod ugovorom i neće toliko pritisnuti njihov salary cap.

Prošle sezone je Shaq u Phoenixu imao prosjek od 17,8 poena po utakmici i 8,4 skoka, te je bio, bez ustručavanja, najbolji igrač Phoenixa uprkos poznim godinama.

U karijeri je Shaq osvojio tri NBA prstena sa Lakersima i jedan s Miamijem, a sada će u društvu s LeBronom Jamesom pokušati do petog.

NBA