Mladi centar Sparsa za Klix.ba
0

Đoko Šalić: Partizan je jedna od opcija za nastavak moje karijere

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Đoko Šalić
Đoko Šalić
Đoko Šalić je 208 centimetara visoki centar sarajevskog košarkaškog kluba Spars te juniorski reprezetativac Srbije. U dresu svog kluba je trijumfovao na kvalifikacionom turniru Eurolige za juniore u Rimu, gdje je bio MVP i najbolji strijelac. S njim smo razgovarali o njegovim počecima, klubu, ambicijama i budućnosti koja ga očekuje.

Gdje si napravio svoje prve košarkaške korake?

Košarku sam počeo igrati u KK Bijeljina. Iz tog kluba sam krenuo u svijet košarke. To su bili moji sportski počeci.

Ko je tvoj košarkaški uzor?

To je svakako Nikola Peković. Njegov stil igranja mi se veoma sviđa.

Košarkaš si sarajevskog Sparsa. Da li si zadovoljan svojim razvojem u ovom klubu i šta vas izdvaja od ostalih klubova u BiH?

Gledajući na ono što sam do sada postigao, mogu reći da sam zadovoljan svojim razvojem. Ono što nas izdvaja od drugih klubova u državi jeste to što KK Spars vrijedno radi sa mladim ljudima i stvara odlične košarkaše.

Spars je slavio na kvalifikacionom turniru Eurolige za juniore u Rimu i plasirao se na završni turnir u Londonu. Šta je recept vašeg uspjeha i koliko Spars može u Engleskoj?

U Rimu smo potpuno zasluženo osvojili prvo mjesto. Veliki uspjeh smo napravili samim plasmanom u London, a siguran sam da možemo dosta toga napraviti tamo, čak se i popeti na krov Evrope.

U Rimu si bio MVP i najbolji strijelac. Koliko ti znače te laskave titule? Imaju li neku posebnu posvetu?

To što sam bio MVP i najbolji strijelac turnira dosta mi znači. Ta priznanja nemaju neku posebnu posvetu ali me snažno motivišu da nastavim još više trenirati i raditi da bih bio još bolji igrač.

U čemu leži snaga ekipe Sparsa?

Nismo ekipa pojedinaca. Naša snage je u tome što smo izuzetno dobar tim, dobri igrači koji rade zajedno.

Komentar na rezultate Igokee iz Aleksandrovca u ABA ligi?

Za Igokeu zaista imam samo riječi hvale. Želim im puno sreće u nastavku ABA lige. Košarka u BiH nije na zavidnom nivou. Šta treba učiniti kako bi se bh. košarka vratila u vrh? Kako motivisati i proizvesti mlade igrače?

Košarka u BiH definitivno nije na nivou na kojem je nekada bila. Treba dosta raditi sa mladim igračima, pružiti im šansu i pustiti ih da se dokazuju.

Koji su tvoji planovi, bar što se tiče bliske budućnosti?

Planiram ovu sezonu završiti u Sparsu, nakon toga slijedi nastup u reprezentaciji, a poslije ćemo vidjeti. Bio si na probi u Partizanu. Šta se dogodilo u Beogradu?

U Partizanu sam ostavio dobre utiske, a već je postignut dogovor mog kluba i Beograđana, tako da je Partizan jedna od opcija za nastavak moje karijere.

Imaš li još neke konkretne ponude?

Ima ih nekoliko, ali za sada ne bih o tome.

Mladi si reprezentativac Srbije. Koliko ti znači državni dres i kakve su ti ambicije na tom planu?

Mnogo mi znači to što igram za reprezentaciju. Sa Srbijom igram Svjetsko prvenstvo, a naravno da želim postići što je više moguće.

Kada bi mogao birati, gdje bi volio zaigrati u budućnosti? Moj san je da zaigram za Partizan, a kasnije bih volio igrati i u NBA ligi.