Košarka
176

Direktor košarkaških reprezentacija BiH: Novac mali, ambicije ogromne

FENA
Pripreme A reprezentacije Bosne i Hercegovine u košarci počinju sutra. Reprezentacija će većinu vremena provesti na Ilidži gdje je stručni štab procijenio da imaju sve uslove za pripreme. Takođe će jedan dio priprema biti obavljen i u Tuzli, a planiran je i odlazak u Italiju. Predstoje kvalifikacione utakmice protiv Velike Britanije i Islanda. To je bio povod za intervju sa direktorom svih košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine Igorom Stojanovićem koji je detaljno govorio i o finansijskim problemima u kojima se nalaze sportski savezi o kojima država, zapravo, i ne brine.

"Reprezentaciju će voditi selektor Duško Ivanović koji je ujedno i novi trener Panthnaikosa. Međutim, obaveze prema njegovom klubu neće ga omesti u radu sa reprezentacijom. Očekivanja su da u našoj kvalifikacionoj grupi zauzmemo prvo mjesto i plasiramo se na Evropsko Prvenstvo. Neodlazak na Evropsko Prvenstvo 2015.godine, za nas u KS BiH bio bi ravan katastrofi. Nekoliko otežavajućih okolnosti nam ne ide na ruku. Prije svega povreda Nihada Đedovića koji je slomio srednji prst na šuterskoj ruci i imao neugodnu operaciju. Period oporavka je još uvijek u toku i upitno je koliko ćemo na njega moći računati. Tu su i odsustva Filipa Adamovića zbog operacije koljena. Kao i Muhameda Pašalića i Zacka Wrighta koji se neće odazvati na pripreme zbog toga što žele da odmore preko ljeta, kazao je Stojanović na početku razgovora.

Rukometna reprezentacija BiH je imala neslavno iskustvo sa sarajevskom publikom. Planirate li kvalifikacione utakmice A repke, koja je i najatraktivnija, igrati i mimo dvorane Mirza Delibašić?

Neću komentarisati odnos publike prema reprezentacijama BiH u bilo kojem sportu. Samo ću reći: Bosna se bodri i kad gubi i kad vodi. I u situaciji kada naša država u poređenju sa evropskim državama, pa i državama u regionu, nema ni 10 posto njihovih uslova i finansijskih sredstava koje izdvajaju za sport, ako još izostane i podrška navijača za igrače koji se bore pod zastavom BiH, pa onda sve gubi pomalo smisao.

Najteže je momcima i djevojkama na terenu. Ove godine se igraju samo dvije kvalifikacione utakmice pred domaćom publikom. Odlučili smo da naša reprezentacija protiv Velike Britanije igra u Sarajevu, a protiv Islanda u Tuzli. Odlučili smo se za Tuzlu jer je košarka u ovom gradu u posljednjih godinu dana sa novom upravom na čelu doživjela procvat. Pored toga, tuzlanska publika poznaje košarku i voli svoju reprezentaciju i to će se osjetiti na utakmici protiv Islanda.

Pored A reprezentacije, još pet košarkaških reprezentacija se priprema. Možete li podrobnije reći o njihovim planovima?

Prvi put u historiji BiH imamo šest reprezentativnih selekcija. U muškoj konkurenciji drugi put u A diviziji nastupiće naša U18 selekcija na EP u Turskoj. Ja očekujem i mislim da ova selekcija ima kvalitet da zadrži status među 16 najboljih država Evrope i za sljedeću godinu. Uz malo sreće i da ne bude nekih većih povreda moguće je sanjati i plasman među osam najboljih.

Prvi put u A diviziji na Evropskom Prvenstvu u Latviji nastupit će i selekcija U16, naš cilj je također zadržati status među 16 najboljih Evrope i u ovoj konkurenciji. U Sarajevu će se od 10. do 20. jula održati Evropsko prvenstvo U20 B divizije i cilj je da ova selekcija uđe u A diviziji, i ja se nadam da će se to desiti uz veliku podršku naših navijača u našem glavnom gradu.

U ženskoj konkurenciji selekcija U20 nastupa na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj, dok ćr selekcija U18 nastupiti u Rumuniji. Očekivanja su da barem jedna od ove dvije selekcije izbori status u A diviziji.

Mirza Teletović već igra u najjačoj ligi svijeta, u NBA, sada je tu i Jusuf Nurkić. Kako Savez gleda na te pojedinačne uspjehe, odnosno postoji li li plan rada sa mlađim kategorijama, postoji li dovoljna stručnost da se "odgoje" nove nade?

Prije svega sjajno je da se naš reprezentativac nađe u prvoj rundi NBA drafta i na kraju završi u najjačoj ligi svijeta. Još je ljepše kad u svom prvom intervjuu istakne svoj ponos na zemlju iz koje dolazi. Sa takvim odnosom prema domovini i košarkaškim znanjem, nema zime za BH košarku. Jusuf Nurkić, ali i svi drugi naši košarkaši u reprezentativnim kategorijama dokazuju da je košarkaški talenat u BiH neupitan. Bitno mu je omogućiti uslove za razvoj kao i stručan rad.

U posljednjih nekoliko godina, plan koji smo napravili počinje da daje rezultate. Prvo smo stopirali otimanje igrača iz BiH od zemalja iz regiona i šire. KS BiH je uspio svojim radom obezbijediti uslove za razvoj mlađih kategorija i rezultat tog rada su prvi put dvije selekcije među 16 najboljih Evrope. Nadam se i vjerujem da ćemo u septembru pričati o četiri košarkaške selekcije BiH u A diviziji. Moja želja je da uz A reprezentaciju možemo reći da 60 košarkaša i košarkašica iz BiH se nalazi u vrhu evropske košarke. Šta to znači za promociju države, ali i za naše sportiste i košarku uopšte, ne treba trošiti riječi.

Naravno, mnogo je još problema i pokušaja iz okruženja da djeca iz BiH igraju za neke druge zemlje. Ali mi u Košarkaškom Savezu BiH nikad nećemo predati bez borbe nijednog igrača. Mislim da našim mladim igračima u posljednje tri godine možemo obezbijediti isti, ako ne i bolji razvoj nego zemlje u regionu. Na kraju to pokazuju i rezultati. Međutim da bi ovaj razvoj bio potpun, neophodno je da klubovi počnu kvalitetnije i stručnije raditi i time podignu "proizvodnju" kvalitetnijih igrača. Za kvalitetniji razvoj igrača potrebni su kvalitetni treneri, pomoć institucija države i veliki entuzijazam i želja za rezultatom.

Gdje će se pripremati A reprezentacija, s obzirom da recentno iskustvo nogometaša koji su se pripremali u Hrasnici govori kako je ipak potreban snažniji kondicioni trening kako bi se izdržao tempo kakav je standardan u profesionalnom sportu?

Reprezentacija će većinu vremena provesti na Ilidži gdje je stručni štab procijenio da imaju sve uslove za pripreme. Također će jedan dio priprema biti obavljen i u Tuzli, a planiran je i odlazak u Italiju. Kada je u pitanju fizička sprema, treba imati u vidu da su svi igrači profesionalci i da bi trebalo da razmišljaju u kakvom će se stanju pokazati pred vrhunskim stručnjakom Duškom Ivanovićem, kao i u utakmicama koje slijede. Odnos igrača prema dresu koji nose, kao i odnos prema njihovim obavezama kreira njihovu igračku biografiju i eventualni napredak u karijeri. Ko to ne razumije, teško može opstati u vrhunskom sportu, bez obzira na talenat. Košarkaška reprezentacija ima ozbiljno rukovodstvo i ozbiljan stručni štab koji zna šta nam treba za vrhunski rezultat.

Ko su novi, a ko stari igrači na koje računate da će biti okosnica najelitnije košarkaške reprezentacije?

Reprezentaciju će predvoditi kapiten Mirza Teletović. Okosnicu reprezentacije čine Nihad Đedović, Nemanja Gordić, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Miralem Halilović, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović i Jusuf Nurkić. Pored ovih igrača, šansu na pripremama da se izbore za mjesto u timu dobit će i nekolicina mladih igrača koji se trenutno pripremaju sa U20 reprezentacijom, a to su Vrabac, Buza, Sulejmanović i Alibegović. Od novih imena, na poziciji playmakera pridružit će nam se DJ Cooper, Amerikanac koji je posljednju sezonu proveo u Grčkoj, na centarskoj poziciji novo ime je Miroslav Todić koji je posljednju sezonu proveo u italijanskom prvoligašu Brindisiju, bit će tu i Nikola Gajić, kao i igrači iz domaćeg prvenstva Draško Knežević, Marko Jošilo i Draško Albijanić. Pripreme traju 45 dana i konačan tim od 12 igrača odredit će selektor Duško Ivanović.

Kakva je finansijska situacija? S kojim budžetom Savez raspolaže, šta je to što bio minimum, a šta optimum za razvoj košarke u BiH? Imaju li javni i privatni sektor razumijevanja za reprezentativnu košarku?

Finansijska situacija u Košarkaškom Savezu je loša kao I u drugim sportskim savezima u zemlji. Vijeće Ministara koje bi trebalo da vodi računa o nama apsolutno nema nikakvu strategiju kada je finansiranje državnih saveza u pitanju. Ove godine će se za sve saveze izdvojiti nešto malo preko 500.000 KM. Košarkaški Savez je prošle godine dobio 90.000 KM, dok su nam ove godine najavili smanjenje, iako imamo dvije reprezentativne selekcije više nego prošle godine i jednu više selekciju u A diviziji. Tako da vam ne mogu precizno reći šta je naš budžet dok Vijeće ministara BiH ne odluči. Taj iznos svakako neće biti dovoljan za sve aktivnosti koje mi imamo i ostatak novca ćemo morati tražiti na marketinškom tržištu kao i svi drugi sportski kolektivi. Iako je to apsurd jer smo mi ipak državna reprezentacija i dužnost države bi bila da koordinira rad sa državnim savezom.

Standard procenta izdvajanja novca u svijetu za sport je između 1,5 posto i 3 posto od ukupnog budžeta. Kada uzmete budžete svih nivoa vlasti u BiH, možete vidjeti da ukupna izdvajanja za sport ne prelaze 0,4 do 0,5 posto. Loše je što državni poslanici i ministri u Vijeću ministara BiH ovaj problem i ne razmatraju niti iko govori da bi trebalo povećati procenat izdvajanja za sportske saveze. Onda se naša finansijska konstrukcija svodi na lična poznanstva I kontakte sa javnim i privatnim sektorom, kao i senzibilnost pojedinih političara prema sportu i reprezentaciji BiH. Odnosno, isključivo na entuzijazam ljudi iz Košarkaškog saveza koji sve čine da našim košarkašima obezbijede Evropske uslove. Ali i dalje nema sistemskog uređenja ove vrlo bitne stavke za razvoj jednog društva. Što se tiče privatnog sektora, postoji određeni interes. Ali je taj novac prilično mali, a naše ambicije za sjajnim rezultatima ogromne. Nadam se da će se ove stvari brzo promijeniti sa ciljem unaprijeđenja košarke i sporta u cjelini.