Službeno
0

Derrick Rose MVP NBA lige

Totalsport
Derrick Rose
Derrick Rose
Derrick Rose, igrački vođa Chicago Bullsa, u utorak je i službeno potvrđen za najkorisnijeg (MVP) košarkaša osnovnog dijela NBA lige za ovu sezonu. Najmlađi je ikad s tom titulom u vlasništvu.

Sjajni 22-godišnji igrač pridružio se tako Michaelu Jordanu kao jedini igrač Bullsa s titulom najboljeg u sezoni. Legendarni Jordan osvajao je pet puta vodeći čikašku ekipu do šest naslova NBA prvaka.

"Nisam mu ni blizu, miljama sam udaljen od njega. Bilo bi sjajno jednom mu se približiti", kazao je Rose koji je kao najmlađi naslijedio Wesa Unselda koji je kao 23-godišnjak proglašen novakom godine i najmlađim najkorisnijim igračem lige.

Dogodilo se to u sezoni 1968/69, dok je Unseld, stanovnik Kuće slavnih i jedan od 50-orice najboljih svih vremena, igrao za Baltimore Bulletse.

Rose je u glasanju medija sakupio ukupno 1.182 boda i 113 prvih mjesta pobijedivši u izboru za najboljeg Dwighta Howarda (Orlando Magic, 643 boda), LeBrona Jamesa (Miami Heat), Kobea Bryanta (LA Lakers) i Kevina Duranta (Oklahoma City Thunder).

Rose se na pres-konferenciji istaknuo skromnošću, zahvalio se svima, od navijača, saigrača, trenera, menadžmenta kluba, pa sve do svoje majke o kojoj je govorio biranim riječima:

"Kad samo pomislim kako je naporno radila. Meni dani nisu teški, radim ono što volim. Ti me svakodnevno guraš naprijed, volim te."

Rose je jedini košarkaš ove sezone unutar desetorice po broju poena (25,0, sedmi) i asistencija (7,7 deseti). Jordan je isto napravio u sezoni 1988/89, kada je predvodio ligu prosjekom koševa (32,5) i bio deseti po broju asistencija u prosjeku. Dodaju li se Roseovim prosjecima i skakačka ostvarenja (4,1 po utakmici) dobiva se košarkaš, tek sedmi u historiji NBA lige, koji je sezonu završio s prosjecima od barem 25 poena, 7,5 asistencija i 4 skoka po večeri. Ostali su Jordan, Oscar Robertson, Jerry West, Larry Bird, Dwyane Wade i LeBron James.

Chicago je osnovni dio sezone završio omjerom pobjeda i poraza 62-20, najboljim u ligi.