NBA doigravanje
0

Denver u finalu Zapada

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Košarkaši Denver Nuggetsa izborili su nastup u finalu Zapadne konferencije prvi put nakon 1985. godine, gdje će voditi borbu za ulazak u veliko finale NBA lige protiv LA Lakersa ili Houston Rocketsa.

U petoj utakmici konferencijskog polufinala Denver je u svom Pepsi Centru nadigrao Dallas Maverickse i nakon slavlja 124-110 s ukupnih 4-1 poslao još jednog protivnika na godišnji odmor. Ujedno bila im je ovo 16. uzastopna pobjeda na domaćem parketu.

Nakon što su izjednačili omjerom najbolju sezonu u historiji kluba (54-28), Denverovi košarkaši su u playoffu ostvarili učinak od osam pobjeda i dva poraza. Hemija je u ekipi sjajna, baš kao što su i njihove igre od kada su u redove tima doveli Chauncey Billupsa, momka rođenog baš u tom gradu i potvrđeno vrhunskog igrača.

Ponovo je Billups bio prvo ime utakmice, a taj je epitet zaslužio nakon 28 poena (10/16 iz igre, 5/5 slobodna bacanja), čemu je pridružio velikih 12 asistencija i sedam skokova. Na očekivano visokom nivou bila je i klupska zvijezda Carmelo Anthony (30), dok su Smith (18) i Hilario (17) odradili dobar napadački posao.

Izvrsnih 58.5 % šuta govori o lakoći rješavanja napadačke problematike, 31 asistencija o kolektivnoj igri, a osam skokova više od protivnika (38-30) o kontroli reketa tokom cijele utakmice.

Protiv takvih brojki, uprkos još jednom impresivnom izdanju, Dirk Nowitzki (32 koša, 10 skokova, sedam asistencija) i društvo nisu mogli.

NBA doigravanje, polufinale:

Zapadna konferencija

Denver Nuggets - Dallas Mavericks 124-110 Denver izborio finale konferencije nakon 4-1

NBA