Košarka
14

Dennis Rodman vrši selekciju košarkaške reprezentacije Sjeverne Koreje

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nekadašnja NBA zvijezda, Dennis Rodman, održao je probe sjevernokorejske košarkaške reprezentacije kako bi odabrao najbolje igrače za susret sa američkim timom.

Rodman je posmatrao nekoliko desetina košarkaša kako bi odabrao najbolje od njih za susret sa NBA zvijezdama, kojim će se obilježiti rođendan sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, 8. Januara.

Dok je Rodman nadomak izbora 12 košarkaša za ovu utakmicu, od kojih će svaki dobiti dva para novih patika, priznaje da se muči ubjeđujući neke Amerikance da dođu.

"Još uvjek se plaše doći ovamo, ali im objašnjavam da se nemaju čega bojati. Ovdje je sve ljubav. Razumjem šta se dešava u policiji, ali ne zalazim u to područje. Samo činim nešto za ovu djecu, ovu zemlju, moju zemlju, ali i svijet", rekao je Rodman.

Odbio je komentarisati smaknuće ujaka Kim Jong-una i zarobljeništvo Amerikanca Kennetha Baea te se fokusirao samo na sport i košarku, za koje se nada da će biti bez političkih ili nacionalističkih prizvuka.

Sjeverna Koreja igrat će protiv Amerike prvu polovinu utakmice, dok će u drugoj timovi biti pomiješani.

"Ne radi se o pobjedi ili porazu, već ujedinjenju dvije zemlje", kaže Rodman, koji planira još jednu ovakvu utakmicu, ukoliko sve prođe kako treba.