Košarka
64

Dario Delibašić: Drago nam je što velikani igraju na turniru u čast Kinđetu

Anadolija
U Sarajevu će sutra i u nedjelju biti odigran 10. Memorijalni turnir "Mirza Delibašić", u znak sjećanja na najboljeg košarkaša Bosne i Hercegovine svih vremena i zvanično proglašenog najboljeg sportistu prošlog stoljeća u ovoj balkanskoj zemlji.

Simbolično će, u replikama Mirzinih dresova, za Bosnu će po dva minuta odigrati njegovi sinovi, također nekadašnji košarkaši Dario i Danko Delibašić.

"Moj brat i ja ćemo simbolično odigrati u dresovima našeg oca. To nam čini posebnu čast i zbog kompletne situacije u KK Bosna, gdje nova uprava pokušava da sve poveže, te da proba trasirati put kluba tamo gdje mu i pripada. Pozitivno smo odgovorili na inicijativu čelnika Bosne koji zaista sve pokušavaju podići na veći nivo", rekao je za Anadoliju Dario Delibašić, naglasivši:  

"Drago nam je što će na 10. Memorijalu 'Mirza Delibašić' nastupiti renomirane ekipe Cibone, Partizana i Turk Telekoma. Bez omalovažavanja ekipa koje su igrale ranijih godina, Cibona, Partizan i Turk Telekom zaista zavređuju nastup na turniru koji nosi ime po našem ocu, sportisti stoljeća u BiH. U posljednje vrijeme pozitivne su reakcije oko Bosne, što znači da je klub na ispravnom putu, te to budi nadu da će u bliskoj budućnosti biti bolji i jači, odnosno vratiti se koliko, toliko na staze stare slave".

Uprava Bosne sutra će podići dres "Mirze Delibašića" na krov dvorane koja nosi njegovo ime u Sarajevu. Kako su istakli iz Uprave kluba za turnir vlada veliko interesovanje iz Hrvatske, Srbije i Turske. Nadaju se da će i ljubitelji košarke u BiH u što većem broju doći sutra i prekosutra u KSC "Skenderija", tj. dvoranu  "Mirza Delibašić", te da će uživati u kvalitetnim utakmicama. U sutrašnjim polufinalnim susretima Bosna i Turk Telekom igraju od 17:30 sati, dok će Cibona i Partizan snage odmjeriti od 20. U nedjelju utakmica za treće mjesto je u 17 sati, a finale u 19:15.

Dnevna karta, čijom kupovinom se mogu gledati obje utakmice, košta simboličnih 10 KM.  

Mirza Delibašić - Kinđe rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu. Za KK Sloboda iz Tuzle igrao je 1968. godine do 1972. kada postaje član KK Bosna za koju je odigrao 700 utakmica i postigao 14.000 poena. Sa popularnim "studentima" bio je prvak Evrope i SFR Jugoslavije, a osvojio je i Kup nekadašnje zajedničke države. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak svijeta, Evrope, Balkana, ali i olimpijski pobjednik. Najboljim košarkašem Jugoslavije proglašen je 1980. godine. Dobitnik je brojnih sportskih i društvenih priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, najvećeg priznanja kojeg dodjeljuje gradska uprava bh. prijestolnice. Bio je igrač i slavnog Reala iz Madrida. Zanimljivo, 1968. godine bio je i pionirski prvak BiH u tenisu.