Košarka
0

Dan kad je trebala početi sezona u NBA ligi

Totalsport
U utorak je trebala početi nova sezona u NBA ligi. No, ljubitelji najjače košarkaške lige svijeta ostali su uskraćeni.

"Lockout" koji je stupio na snagu 30. juna nakon isteka starog kolektivnog ugovora i dalje je na snazi, a prošle sedmice povjerenik NBA lige David Stern otkazao je sve utakmice koje su bili predviđene do kraja novembra.

Tri su utakmice bile predviđene za prvi dan sezone u utorak. Aktuelni prvaci Dallas Mavericksi trebali su krenuti ka odbrani titule na domaćem parketu protiv Derricka Rosea i njegovih Chicago Bullsa, dok su snage trebali odmjeriti i Utah i Houston, te LA Lakersi i Oklahoma Thunder.

U oktobar je, podsjećamo, održan niz sastanaka između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova, no stvari se nisu pomakle s mrtve tačke kada je u pitanju raspodjela prihoda. Vlasnici i dalje inzistiraju na raspodjeli prihoda 50-50, dok se Igračko udruženje ne spušta ispod 52.5% u njihovu korist. Sporna je dakle raspodjela nekih 100 miliona dolara godišnje koje se nijedna strana ne želi odreći.

Iako službeno vijest nije objavljena, Associated Press tvrdi, pozivajući se na anonimnu osobu blisku pregovorima, da novi sastanci dvije suprotstavljene strane nisu zakazani. Vrlo je tako izgledno da se košarka na NBA parketima neće igrati ni u decembru, a možda i duže...

NBA