Slavlje u Miamiju
0

FOTO+VIDEO / Dallas je postao novi NBA prvak, Nowitzki MVP finala

Totalsport/Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Ekipa Dallas Mavericksa osvojila je titulu prvaka NBA lige omjerom 4:2 nakon velike pobjede u Miamiju rezultatom 105:95.

U šestoj utakmici NBA finala, igranoj u Miamiju, Mavericksi su slavili 105:95 pobjedu protiv Heata i tako sa ukupnih 4-2 stigli do "revanša" za finale iz 2006. protiv Miamija, i najveće klupske nagrade u NBA ligi.

Prstenje prvaka po prvi su puta u karijeri na ruku stavili Dirk Nowitzki (32), možda i najbolji Europljanin koji je ikad igrao u NBA ligi, Jason Kidd (38), nesumnjivo jedan od najboljih playmakera svih vremena, Jason Terry (33), snaga s klupe koja se i ovaj puta pokazala utegom koji je na vagi prevagnuo u korist gostujuće ekipe u šestoj utakmici.

Za ekipu predvođenu veteranima malo je ko pred početak sezone bio spreman potpisati ovakav rasplet, mnogo je više bilo onih koji su "prstenovali" veliku Miamijevu trojku, no uz Dwyanea Wadea, koji je "pokopao" Dallas prije pet godina, LeBron James i Chris Bosh nisu uspjeli posao obaviti do kraja, pa će jedan od najvećih favorita za konačnu nagradu morati i dalje čekati svoju priliku.

"Ne mogu vjerovati. Dugo smo i naporno za ovo radili", izjavio je nakon utakmice Nowitzki, najkorisniji igrač (MVP) finalne serije i jedini uz Terryja preko kojeg je Miami slavio svoj naslov 2006.

Rick Carlisle, trener Mavsa, uspjehom se ugurao u krug odabranih koji su naslove slavili i tokom igračke i trenerske karijere. Samo su još desetorica na tom popisu.

"Ovo je prava ekipa. Stari smo, ne možemo brzo trčati niti visoko skakati, ali ovi momci jedan drugome čuvaju leđa. Igrali smo na ispravan način, vjerovali smo jedni drugima kada smo dodavali loptu", kazao je Carlisle.

Što se same posljednje utakmice u seriji tiče, Dallas je do pobjede odvukao Terry. Nowitzki (21 koš, 11 skokova) je gađao ukupno 9-27, od čega 1-12 u prvom poluvremenu u kojem su gosti ipak imali 53-51 vodstvo zahvaljujući Terryjevih 19 poena uz šut 8-10. Ukupno je Terry ubacio 27.

Za Miami je James "stavio" 21 (četiri skoka, po šest asistencija i izgubljenih lopti), Wade 17 (osam skokova, šest asistencija, pet izgubljenih lopti), a Bosh 19 uz osam uhvaćenih lopti.

Nowitzki je proglašen za MVP-a finala. U finalnim utakmicama postigao je 27, 24, 34, 21, 29 i 21 poena.

NBA finale, šesta utakmica:

Miami - Dallas 95-105 (James 21p, 4s, 6a, 6il / Terry 27p, Nowitzki 21p, 11s)

(Dallas osvojio naslov s 4-2)

NBA