Košarka
24

Curry: Najbolji sam igrač svijeta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Aktuelni MVP NBA lige Stephen Curry je u razgovoru za američki magazin Time izjavio kako je on najbolji košarkaš na svijetu u ovom trenutku.

Curry koji ove sezone postiže nevjerovatnih 31,2 poena po meču je na pitanje da li sebe doživljava kao najboljeg košarkaša svijeta današnjice, odgovorio:

"Mislim da sam najbolji igrač svijeta. To kažem zbog samopouzdanja s kojim igram iznova i iznova. Vjerujem da svaki igrač koji igra na nivou na kojem igram ja, ako ne razmišlja na taj način, onda čini sebi medjveđu uslugu", izjavio je Curry.

Curry ove sezone igra mnogo bolje nego prošle, napredovao je u skoro svakom segmentu, a za Time je opisao jednu vježbu koja ga je tokom ljeta učinila boljim igračem.

"Krećem sa centra i driblam do linije za tri poena. Postoje dva svjetla, jedno gore, jedno dole. Gornje pokazuje koji potez moram napraviti, a donje koji šut trebam uputiti. U punoj brzini moram vidjeti oba svjetla i donijeti odluku u vremenu manjem od sekunde. Zeleno svjetlo znači dribling kroz noge, plavo je šutiranje trojke, žuto je šutiranje duge dvojke, a crveno je prodor i polaganje na koš. Ukoliko ne pogodim ili pogriješim u reakciji, moram punim sprintom trčati nazad do kraja dvorane", ispričao je Curry.

On je otkrio i razlog zašto šutira tokom skoka, a ne u najvišoj tački kao većina igrača.

"Tako oduvijek šutiram. Svakome bih preporučio da tako šutira. Prilikom skoka ne treba mi da se borim sa sobom. Znate, kada skočite maksimalno i onda na vrhuncu skoka pokušavate šutirati, gravitacija uradi svoje. A ne treba vam borba sa gravitacijom definitivno", otkrio je svoju tajnu aktuelni MVP.